top of page
Zoeken

Nieuws van het bestuur - TerugblikDe voorzitter van COC Leiden, Debbie Helaha, neemt je graag mee in een terugblik over de laatste maanden met nieuws van in en rond de vereniging, COC Nederland en de LHBTI+-gemeenschap.


Algemene Ledenvergadering

Op maandag 6 maart jl. vond de eerste Algemene Ledenvergadering (ALV) van 2023 plaats voor onze vereniging. Er is veel besproken en toegelicht over de situatie van COC Leiden en de Kroon, ondergetekende is herkozen voor de laatste termijn (tot eind 2024) en we hebben afscheid genomen van een aantal vrijwilligers.


Lees dit verslag van 8 maart jl. op onze site terug voor een inhoudelijkere terugblik op de vergadering.


Regenboogdebat en ondertekening Regenboog Stembusakkoord

We zijn blij dat tien provinciale partijen het Regenboog Stembusakkoord hebben getekend voor de Provinciale Statenverkiezingen na een redelijk gematigd regenboogdebat bij het COC in Den Haag.


De partijen 50plus, CDA, PvdA, GroenLinks, SP, PvdD, VVD, BBB, Volt en D66 hebben hun handtekening gezet waarmee ze verklaren zich in te zetten voor een diverse en inclusieve provincie.


Voor een meer informatie over wat die inzet inhoudt, zie dit bericht op onze site van 11 maart jl.


COC Communityday

Zaterdag 25 maart 2023 waren begeleiders van onze werkgroepen COC jong&Out Leiden, Cocktail COC Leiden, Voorlichting en ondergetekende weer aanwezig bij de COC Community Day (voorheen Federatiedag) in Utrecht. Een dag vol workshops, overleggen, netwerken, inspiratie en gezelligheid voor ruim 200 vrijwilligers van alle 20 COC's van COC Nederland.

Het programma begon met een interview met de voorzitter van COC Midden-Gelderland Ricardo Brouwer en mij over de regenboog stembusakkoorden, een indrukwekkende trailer van de film 'Uit het leven' met makers Tim Dekkers en Henk Burger en een sneak preview van de nieuwe website van COC Nederland (lancering volgt binnenkort!). Daarna volgden workshops en overlegrondes, een heerlijk lunch, een impressie van de solovoorstelling XYI van actrice Marleen Hendricks en een afsluitend praatje van Astrid Oosenbrug en Marie Ricardo, resp. voorzitter en directeur strategie van COC NL.


Het geheel werd afgesloten met een spetterend optreden van de dansers van Utrecht Ballroom Scene en een gezellige borrel. Een mooie dag vol inspiratie en gevoel van gemeenschap!


Spijtbetuiging

Op donderdag 30 maart sprak Niels Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), een spijtbetuiging uit over het leed dat LHBTIQ+ personen in het verleden door psychiaters is aangedaan. Vertegenwoordigers van COC en Transgender Netwerk Nederland (TNN) namen de spijtbetuiging in ontvangst tijdens een congres van de NVvP in Maastricht. Een waardevolle stap in de strijd voor acceptatie.


Bekijk hier het verslag van COC Nederland van het congres.


Transgender Visibility Day

Vrijdag 31 maart was het de internationale dag van transgendervisibiliteit. Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland (TNN), tevens een van onze coördinatoren Voorlichting, heeft die dag samen met de secretaris-generaal van het ministerie van OCW de trans vlag gehesen. 31 maart staat in het teken om stil te staan bij trans personen en mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben. Ook elders in het land en in andere landen is door middel van activiteiten, bijeenkomsten en/of social media posts aandacht besteed aan deze belangrijke dag voor trans personen.


Wij twijfelen niet

Pride Amsterdam is onlangs een landelijke campagne begonnen, ‘wijtwijfelenniet’ ter ondersteuning van de nieuwe transgenderwet. Daarbij doet deze actie dienst als tegenreactie op partijen als Gendertwijfel die informatie verspreidt die niet alleen onjuist maar ook schadelijk is voor onze community, met name voor trans en non-binaire personen. Daarom een korte uitleg met de werkelijkheid over de nieuwe transgenderwet en waarom die er zeker moet komen. Voor alle duidelijkheid vooraf, een aanpassing van het geslacht in het paspoort zegt niks over een medische transitie. Dat is een traject van minimaal 3 jaar waarbij men meerdere gesprekken voert alvorens men na een jaar met hormonen kan beginnen en weer een jaar later pas in aanmerking komt voor operaties.


Lees hier verder voor meer informatie over deze actie en een column over de actie door Valentijn de Hingh.


Hijs de regenboogvlag actie

Wellicht heb je in het nieuws ook meegekregen dat er zeer pijnlijke haat-incidenten tegen onze LHBTI+-gemeenschap hebben plaatsgevonden in Eindhoven en Groningen. Volwassen voetbalsupporters hebben het pand van COC Eindhoven en regio belaagd, terwijl daar op dat moment een activiteit voor LHBTI+ jongeren gaande was. Deze 'hooligans' vonden het nodig om de regenboogvlag agressief van de gevel te trekken, kapot te maken en deze niet veel later elders in brand te steken. Ook is er tijdens het incident een vrijwilliger geslagen toen zij wilde ingrijpen.


Deze gebeurtenis is voor zowel de LHBTI+ jongeren, vrijwilligers, het COC - in het bijzonder COC Eindhoven en regio – en de LHBTI+-gemeenschap in Nederland ingrijpend geweest. Gelukkig zien wij als COC-verenigingen dat er op de sociale media en elders een luid en helder tegengeluid te horen is tegen deze walgelijke actie. Tot overmaat van ramp zijn er in hetzelfde weekend bij een Groningse Dragbar medewerkers mishandeld. En dan heb ik het niet eens over de homofobe spreekkoren in voetbalstadions waar de clubs en de KNVB niets tegen lijken te doen, ondanks vele oproepen door COC en de John Blankenstein Foundation. Het geweld en de haat tegen LHBTI+-personen lijkt maar niet op te houden.


Als COC-verenigingen in Nederland hebben we daarom gemeenten, bedrijven, organisaties en sportclubs opgeroepen om op 15 april een regenboogvlag op te hangen uit solidariteit. Een krachtig signaal, waarmee we LHBTI+ jongeren, de vrijwilligers, COC Eindhoven en regio en alle LHBTI+ personen een hart onder de riem wilden steken en aan de LHBTI+ gemeenschap in Nederland wilden laten zien dat de samenleving achter hen staat. Een uitstekend moment om in Nederland te laten zien dat dit gedrag, deze haat en agressie tegen LHBTI+ personen, breed wordt afgekeurd.


Uiteraard hebben ook wij aan deze actie meegedaan en hangen de vlaggen inmiddels weer fier aan het pand De Kroon. Van een enkeling kregen we een reactie en werd de vlag ook opgehangen bij roeivereniging Die Leythe, voetbalvereniging Docos, bij de gemeente Leiden en het LUMC.

De respons op de oproep van het COC om de regenboogvlag te hijsen was hartverwarmend. Vele organisaties, gemeenten, andere partijen en particulieren deden mee met de actie.


Niet alleen leidde de vlaggenactie van 15 april tot een deken van solidariteit over Nederland, er was ook veel media-aandacht voor. Het NOS Journaal, Hart van Nederland, WNL, RTL Nieuws en meer nieuwsbronnen hebben er aandacht aan besteed.


Uiteraard baren de gebeurtenissen ook bij ons zorgen, met name hoe het gesteld is met de veiligheid van onze bezoekers in De Kroon. Inmiddels hebben we een direct contact met de politie en gaan we met de meest kwetsbare groepen zoals J&O in overleg wat te doen mocht er iets gebeuren.


Landelijke Zonder Stempel Ontmoetingsdag

Ook op 15 april jl. vond bij ASVS – zorginstelling voor mensen met een beperking - in Sliedrecht de jaarlijkse Zonder Stempel Ontmoetingsdag plaats. Zonder Stempel is de LHBTI+-community voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De vele tientallen bezoekers uit heel Nederland konden genieten van een heerlijke lunch, een bijzonder optreden en vier verschillende workshops. Na het diner was er een groot feest met een speciaal optreden.


Jubileumfeest Roze Gebaar

Op 15 april jl. vond ook het 40-jarig jubileumfeest plaats van het Roze Gebaar. 40 jaar zet deze community zich al in voor de inclusie van dove en slechthorende LHBTI+ personen in de samenleving. Roze Gebaar is dé gemeenschap van, voor en door dove en slechthorende lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse mensen in heel Nederland. Zij zorgen ervoor dat seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar en bespreekbaar wordt in de dovengemeenschap. En dat doof of slechthorend zijn bespreekbaar wordt in de LHBTI+ gemeenschap. Dat is van onschatbare waarde.


Het Roze Gebaar zorgt ervoor dat evenementen als Roze Zaterdag, Roze Maandag, Dodenherdenking, Aids Memorial Day en de Prides in Rotterdam en Amsterdam toegankelijk zijn voor iedereen door de inzet van muziektolken en tolken Nederlandse gebarentaal.


Demonstratie Dragqueens

Onlangs kwam in het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse staat Tennessee een wet in behandeling heeft die drag shows aan banden legt, andere Amerikaanse staten zullen binnenkort volgen. Dit nieuws heeft de regenbooggemeenschap wereldwijd geschokt, zo ook in Nederland.


Lantaren Venster wilde een tegengeluid laten horen om te benadrukken dat iedereen welkom is, en heeft op 16 april jl. een voorleesmiddag georganiseerd, speciaal voor kinderen. De dragqueens Ma’MaQueen en XtraXceptit waren die middag de voorleesmoeders. Dergelijke voorleesmiddagen worden al vele jaren georganiseerd zoals bijv. in café het Mandje. Het is dus niets nieuws.


Helaas werden in de week voor de voorleesmiddag protesten aangekondigd door groeperingen die anti-LHBTI+ zijn en die via social media hun afkeer van alles was LHBTI+ is luid laten horen. Zo kwamen er in de aanloop naar de voorleesmiddag van verschillende kanten dreigende telefoontjes binnen bij het theater. De opruiende en bedreigende teksten werden online geuit en er werd een demonstratie aangekondigd.


De LHBTI+/queer gemeenschap in Rotterdam e.o. kwam echter in opstand en organiseerde een tegendemonstratie, waar ik naast andere COC collega’s ook bij aanwezig was. Gelukkig waren we in aantal met veel meer dan de tegenstanders. De sfeer werd af en toe een beetje gespannen maar de politie hield alle partijen op gepaste afstand van elkaar waardoor het niet escaleerde.


Een ding is zeker: We zijn er gewoon en onze strijd gaat door!


De Leidse Top 50 op bezoek

Maandag 17 april jl. hebben we circa 15 personen van de Leidsetop50 (www.leidsetop50.nl) op bezoek gehad. Onze coördinator voorlichting, Remke Verdegem, en ondergetekende maken deel uit van dit netwerk. Maandelijks worden er door de deelnemers zelf bijeenkomsten of activiteiten georganiseerd.

Voor deze keer had ik bedacht om de groep uit te nodigen in De Kroon en ze een korte ‘voorlichtingsles’ te geven. Daar werd enthousiast op gereageerd. Na een gezellige inloop met een drankje zijn we vervolgens van start gegaan met een korte introductie over wat het COC is, over De Kroon en deed Remke met de aanwezigen een korte opwarmoefening ‘over de streep’. Daarna nam Remke de aanwezigen mee op haar onnavolgbare en indrukwekkende wijze in de voorlichtingslessen die we op scholen geven over seksuele-, gender- en sekse diversiteit. Sommigen hoorden bepaalde termen voor het eerst, anderen wisten er al iets van af maar wilden er meer over weten. Het was een open sfeer waarin iedereen oprecht nieuwgierig was. Een mooie avond waar ook het eigen verhaal van Remke enorme indruk maakte en bewondering opriep. Een quote van een van de deelnemers die bij mij is blijven hangen is ‘geestverruimend’. Na afloop werd er nog geanimeerd nagepraat en een drankje gedronken.


Door Debbie Helaha

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page