top of page
Zoeken

COC Schrijfwedstijd 2023!In april 2023 vond de allereerste schrijfwedstrijd plaats binnen COC Leiden. Deze schrijfwedstrijd was georganiseerd vanuit de werkgroep Kunstclub. We hebben meer dan 25 verhalen en gedichten ontvangen. Op vrijdag 19 mei vond de uitreiking van deze wedstrijd plaats in De Kroon.


Het was een heel bijzondere avond omdat veel auteurs zelf aanwezig waren en een deel ook hun eigen werk voordroegen. In elk verhaal en gedicht was de stem van de auteur hoor- en voelbaar. De jury stond voor de onmogelijke taak om vier winnaars te kiezen uit de categorie Jongeren t/m 18 jaar en bij de categorie vanaf 19 jaar.


De jury bestond uit Remke Verdegem (voorzitter van Transgender Netwerk en coördinatrice Voorlichting COC Leiden), Noah van der Breggen (lid van onze community) en Danielle van Leeuwen – de Wit (projectleider Leiden Inclusief LHBTI+ discriminatie tegengaan). Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk en Inkomen en Cultuur, reikte de prijzen uit. Het was een unieke avond!


Alle verhalen en gedichten worden uiteindelijk gebundeld* en aangeboden aan de LHBTIQ+ community en onze bondgenoten. Dit zal gebeuren na de tweede schrijfwedstrijd, welke volgend jaar georganiseerd wordt.


Onderstaand gedicht is geschreven door een jonge dichter en hij heeft met dit gedicht de eerste prijs behaald. Deze dichter is als meisje geboren en voelt zich zijn hele leven al jongen. Zijn thuisfront worstelt met zijn nieuwe identiteit en noemt hem nog bij zijn meisjesnaam. Daarnaast kan zijn vriend thuis niet vertellen dat hij op jongens valt.


In het gedicht komt tegenstrijd pijnlijk naar voren. Deze schrijfwedstrijd is mede georganiseerd om alle mooie, leuke, vrolijke en ook pijnlijke, angstige verhalen met elkaar te delen. Zo laten we zien wie wij in al onze facetten zijn.


Het gedicht:

Een trans-jongen en zijn moslim vriend

Zolang ik ik ben

En jij jij

Zal er voor ons

Nooit een rustig bestaan zijn

Achter op de fiets

Maar in jouw straat niet

Want stel je voor

Wat als iemand het ziet

Hopeloos verliefd

Maar altijd in angst

Dat alles wordt vertieft

We kunnen het niet overlaten aan kans

Iedereen mag zichzelf zijn tegenwoordig

Zo klinkt het vaak

Maar als je goed om je heen kijkt

Zie je dat het nog niet zo gaat

We leren leven met geheimen

Over wie we zijn

Die families niet zouden begrijpen

Omdat wij anders zijn dan zij

Bij mij thuis zijn we samen

Dat gaat niet mis

Maar wordt er tegen mij gesproken

Met de naam van iemand die er niet meer is

Andersom ben ik daar

Maar gewoon zijn beste vriend

Want religie wijst ons af

We zijn nog niet doorziend

Dat hij van mij is

En ik van hem

Zou vanzelfsprekend moeten zijn

Maar tussen onze identiteiten zitten wij klem.


*Wil jij ook dat jouw verhaal of gedicht gepubliceerd wordt in onze nieuwsbrief of in onze bundel? Stuur dan een bericht naar info@cocleiden.nl t.a.v. Nancy Glazer.


Door Nancy Glazer

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page