top of page
Zoeken

Tips van de redactie


Graag neemt de redactie je mee in een aantal aanbevelingen verspreid over verschillende media. De aanbevelingen proberen we zoveel mogelijk LHBTI+-gerelateerd te houden en zowel nationaal als internationaal. Uiteindelijk hopen we je zo in de loop der tijd te introduceren aan de verhalen die je nog niet kende of je te herinneren aan de verhalen waar je met plezier nog een keer in duikt.


Film/Special

Moonlight

Genre: Drama

Te zien op: Netflix, Hulu, Pathé


Moonlight is een “coming of age” drama die zich afspeelt in Liberty City, Miami. De film volgt drie stadia van het leven van Chiron, als kind (gespeeld door Alex Hibbert), als tiener (Ashton Sanders) en als jong volwassene (Trevante Rhodes). In alle stadia heeft Chiron problemen met fysieke en emotionele mishandeling, zijn sexualiteit en zijn identiteit waarbij drugs in verschillende mate aanwezig zijn.

Vanaf de première op het Telluride Film Festival in 2016 wordt Moonlight geprezen en de film en crew hebben meerdere nominaties en awards binnengesleept, waaronder de award voor Best Picture bij de Academy Awards. Daarbij is de film de eerste LHBTI+ film met een volledig Afro-Amerikaanse cast en een van de films thema’s is de kijk op mannelijkheid binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap.


Serie

Drag Race Holland

Genre: Reality

Te zien op: Videoland


“Now sissy that walk!” Het mateloos populaire Rupaul’s Drag Race werd in 2020 naar ons kleine koude kikkerlandje gehaald voor een Nederlandse versie. In 2021 is hier een tweede seizoen bij gekomen. Gepresenteerd door Fred van Leer volgt de serie grotendeels de vastgestelde format van de originele versie waarbij tien drag queens in verschillende situaties en opdrachten worden gezet om de beste te vinden. Elke aflevering worden de besten en de slechtsten uitgekozen, waarbij de twee slechtsten tegen elkaar moeten lip synchen. De verliezer moet de competitie verlaten. Dit wordt voortgezet totdat er bij de finale uiteindelijk één winnaar gekroond kan worden.

De beslissingen worden genomen door een jury. Fred neemt hiervoor de rol van RuPaul in en fungeert als de de facto voorzitter van de jury. In seizoen 1 wordt Fred bijgestaan door vast jurylid Nikkie Plessen en in seizoen 2 wordt zij vervangen door Marieke Samallo (oprichter van het Milkshake Festival). Gedurende het seizoen volgen er ook meerdere gast juryleden waaronder Sanne Wallis-de Vries en Nikkie de Jager.


Boek

Confettiregen – Roze brieven

Genre: non-fictie, levensverhalen

Te lezen: hardcopy en e-book


Na het succes van Confettiregen in Splinter Chabot terug met zijn vervolg: Roze Brieven. Roze brieven is ontstaan uit alle reacties die hij heeft ontvangen op Confettiregen van mensen die zich hebben herkend in het eerste verhaal. Met Roze Brieven hoopt Splinter verhalen en kanten van de LHBTI-ervaring te kunnen belichten die verzwegen worden of vaak onzichtbaar blijven.

Het boek is opgesteld als een samenstelling van reacties die allen worden voorzien van eigen reacties van Splinter. Net als Confettiregen is ook Roze Brieven goed ontvangen en velen herkennen zich in de verhalen die Splinter verzameld heeft. Met 168 pagina’s is het een korte maar intense lees en daarmee perfect als cadeau voor de feestdagen.


Radio/Podcast

OutSpoken

Genre: Comedy

Te luisteren op: YouTube, Spotify


Sam Collins is begonnen als een content creator op YouTube waarbij hij zijn reactie geeft op andere filmpjes, podcasts met name over LHBTI+ onderwerpen vanuit zijn oogpunt als transman. Hij pakt voornamelijk een komische hoek om de gekozen materialen en onderwerpen te belichten maar

probeert daarmee wel te belichten wat hij als problematisch of wenselijk ziet. Hij reageert veelvuldig op opmerkelijke en conservatieve media en bekende personen. In sommige afleveringen ontvangt hij gasten waaronder zijn vriendin, zijn moeder en collega content creator Samantha Lux.

Afleveringen zijn gemiddeld 30 tot 40 minuten lang dus perfect voor wanneer je wat afleiding nodig hebt maar niet vast wil zitten aan een uur aan materiaal. Sam heeft een sarcastisch en droog gevoel voor humor en probeert een realistische kijk op zaken te behouden. Zijn afleveringen eindigt hij met ingezonden LHBTI-verhalen van zijn luisteraars en kijkers.


Door Peter Schaap

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page