top of page
Zoeken

Tips van de redactie


Graag neemt de redactie je mee in een aantal aanbevelingen verspreid over verschillende media. De aanbevelingen proberen we zoveel mogelijk LHBTI+-gerelateerd te houden en zowel nationaal als internationaal. Uiteindelijk hopen we je zo in de loop der tijd te introduceren aan de verhalen die je nog niet kende of je te herinneren aan de verhalen waar je met plezier nog een keer in duikt.


Film/Special: Nanette – Hannah Gadsby

Genre: Stand-up comedy

Te zien op: Netflix


Hannah Gadsby is een Australisch comédienne die in 2018 internationale populariteit kreeg met haar show Nanette. Hannah is openlijk lesbienne, bevindt zich op het autismespectrum en heeft ADHD. In haar shows haalt ze dit geregeld aan waarmee ze mensen meer bekendheid en begrip mee wil geven voor neurodiversiteit.

Nanette is door enkelen beschreven als een lezing in plaats van een stand-up act, en dan niet in de positieve zin. Vermoedelijk omdat Hannah niet per definitie alleen maar van grap naar grap, komische anekdote naar komische anekdote gaat maar ook ruimte maakt voor serieus persoonlijk en sociaal commentaar. Niet gericht op gelach maar om haar inzicht te delen op waar de maatschappij, of de mensen daarin, de plank misslaat.

Maar waar sommigen er aanstoot aan gaven (misschien voelden ze zich aangesproken?) werkte het voor de rest juist goed. Dit geeft haar show een interessante wending wat haar van critici veel lof opleverde. Voor Hannah maakt het niet uit hoe men haar shows noemt want ze heeft iets te melden en melden doet ze.


Serie: Pose

Genre: Drama

Te zien op: Netflix, Amazon Prime


“Tens, tens, tens across the board!” Duik mee in de New Yorkse drag ball culture van de jaren 80 en 90. Ball-cultuur is een ondergrondse Afro-Amerikaanse en Latino LHBTI subcultuur waarbij “Houses” (huizen) in evenementen, de genoemde balls (gala’s), strijden voor trofeeën, prijzen en aanzien. Rebellie tegen bestaande geslachts- en gendernormen en een dikke middelvinger naar de status quo zijn hier integraal aan verbonden. Geleid door een “moeder” en/of “vader”, vaak oudgedienden binnen de ball-cultuur, Houses zijn zelfgekozen families die samen strijden in de balls en samen leven en overleven in een wereld die hun veelal verstoot om wie ze zijn.

Volg Mj Rodriguez, Dominique Jackson, Billy Porter, Indya Moore en vele anderen in de balls maar ook het leven eromheen. Het New York van de jaren 80 is niet zacht voor zij die zijn verstoten en niet alleen voeren velen strijd met de buitenwereld, ook met hunzelf en hun naasten. De serie is met open armen ontvangen door zowel fans als critici en heeft meerdere award nominaties en winsten op naam staan. Met het derde seizoen is er helaas een einde aan gekomen maar niets dat je tegenhoudt om van alle drie de seizoenen te genieten.


TEDx Talk

I’ve lived as a man & a woman – Paula Stone Williams

Genre: non-fictie, informatief, levenservaringen

Te zien op: YouTube


“Ik heb de unieke ervaring te hebben geleefd [als zowel man als vrouw] en ik kom je vertellen: de verschillen zijn gigantisch.”

Paula Stone Williams, ooit een succesvolle CEO van een religieuze corporatie. Een smetteloos CV en werkverleden. Niets heeft echter kunnen voorkomen dat wanneer Paula uit de kast kwam als transvrouw, zij haar baan plots kwijt raakte. En niets heeft haar kunnen voorbereiden op de verschillen die ze in het dagelijkse sociale leven als vrouw nu ervaart.

Van broekzakken waar misschien een paperclip in past tot mannen die haar ineens niet meer serieus nemen. In een korte presentatie geeft zij een interessante kijk in de verschillen tussen de levenservaring voor en na haar transitie. In een wereld waar de “genderervaring” een steeds meer centralere rol krijgt, kan dit voor velen een goed behapbaar kijkje daarin zijn.


Radio/Podcast

The Bald & The Beautiful

Genre: Comedy

Te luisteren op: YouTube, Spotify


Mateloos populaire drag queens Trixie Mattel (Brian Firkus) en Yekataryna Petrovna “Katya” Zamolodchikova (Brian McCook) hebben naast muziek, comedy shows en vele online videos, nu sinds 2020 ook een eigen podcast genaamd The Bald & The Beautiful. Voor wie bekend is met hun populaire werk UNHhhh weet wat hun te wachten staat. Voor wie dat niet is, is dit meteen een bonus tip om dat te gaan kijken op YouTube (140+ afleveringen pure chaos!).

Trixie en Katya werken intussen al jaren samen en hebben een zekere onderlinge communicatie waar je voor je het weet in meegenomen wordt. In hun podcast praten ze samen maar ook met veel gasten over van alles en nog wat. Hun kennende blijven ze ook nooit lang bij een onderwerp hangen. Geen structuur, roddels en anekdotes gepeperd met de kakelende lach van Trixie en de hijgende lach van Katya.


Aflevering met gasten gaan veelal over de gasten en hun werk en leven maar in essentie blijven het gesprekken met bekenden en vrienden en geen vragenbarrages. Onder de gasten zijn Chelsea Handler, Monet X Change, Wesley Woods, Mrs. Kasha Davis, Trixies moeder, Katyas “moeder”, Frans Szony en meer. 30+ aflevering en er lijkt geen stoppen aan te zijn.


Door Peter Schaap

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page