Tips van de redactie...


Graag neemt de redactie je mee in een aantal aanbevelingen verspreid over verschillende media. De aanbevelingen proberen we zoveel mogelijk LHBTI+-gerelateerd te houden en zowel nationaal als internationaal. Uiteindelijk hopen we je zo in de loop der tijd te introduceren aan de verhalen die je nog niet kende of je te herinneren aan de verhalen waar je met plezier nog een keer in duikt.


Film: Carol

Genre: Romantische drama

Te zien op: DVD, Netflix


In het New York van de jaren 50 valt kassière Therese (Rooney Mara) als een blok voor de “high society” Carol (Cate Blanchett) wanneer Carol een cadeau koopt voor haar vier-jarige dochter. Na vertrek blijkt dat Carol haar handschoenen is vergeten en Therese stuurt deze per post na. De huidige relaties van beiden lopen niet goed (Therese heeft andere doelen dan haar vriend Richard en Carol ligt in scheiding) en wanneer Therese als bedankje door Carol wordt uitgenodigd, bloeit er iets tussen beiden op.


Gebaseerd op het boek The Price of Salt van Patricia Highsmith, Carol is een romantische film die meerdere nominaties en awards heeft binnengesleept. De directie, het acteerwerk en de algehele sfeer brengen alles tot goed recht. De film heeft zelfs een groep fans gegeneerd genaamd “The Cult of Carol” wat heeft geleid tot een komisch eerbetoon in een korte film genaamd “Carol Support Group” in 2017.


Serie It’s a sin

Genre: Drama

Te zien op: NPO Plus (dit kan t.z.t. uitgebreid worden)


Velen zullen deze in de afgelopen weken al voorbij hebben zien komen als een van de nieuwe hitseries. It’s a sin is een Britse drama (door Russell T. Davies) over een groep van drie homomannen gedurende de HIV/AIDS crisis in de jaren 80 in het Verenigd Koninkrijk. Alle drie verhuizen ze naar Londen en proberen ze een leven en carrière op te bouwen als de eerste tekenen van de HIV/AIDS crisis de kop opdoen.


De serie, of eigenlijk mini-serie, bestaat uit één seizoen verdeeld over 5 afleveringen. De hoofdrollen van Ritchie, Roscoe en Colin worden vertolkt door Olly Alexander, Omari Douglas en Callum Scott Howells en bevat bijrollen door onder andere Neil Patrick Harris en Stephen Fry. Met alle lovende reviews en een 98% critics-score op Rotten Tomatoes belooft deze serie veel goeds en is het een goede afleiding van de wat neerslachtige aftrap van 2021.


Boek: A Single Man

Genre: Roman

Te lezen op: Paperback, E-book (ten tijde van schrijven gratis bij Kobo-Plus)


A Single Man (door Christopher Isherwood) volgt George, een leraar Engels in de randstad van California, gedurende een volledige dag. George is in rouw na de vroege dood van zijn partner Jim maar probeert de motivatie en goede moed erin te houden. De mensen met wie George interacteert gedurende de dag bieden context aan zowel George als persoon als de impact van het verlies.


In korte tijd (het boek heeft minder dan 200 pagina’s) word je meegenomen in George zijn dag en overdenkingen over de menselijke ervaring met een goed gevoel voor humor. Ondanks zijn emotionele staat voelt George niet neerslachtig en leest het lekker weg. De grootte is perfect voor een intermezzo tussen grotere “pillen” in of voor mensen die liever niet tegen 900 pagina’s aan hikken. Het enige nadeel is dat ik geen Nederlandse vertaling heb kunnen vinden maar iemand met basiskennis Engels kan er prima mee uit de voeten.


Het boek is ook met lovend succes verfilmd waarin de rol van George wordt vertolkt door Colin Firth.


Radio/Podcast Trans Holland

Genre: Realiteit/ervaringen

Te luisteren op: Facebook, YouTube, Spotify


Voor de Radio/Podcast houden we het op Nederlandse bodem. Begonnen in augustus 2020, Trans Holland is een podcast in gespreksvorm die wordt geleid door Alex Philippa en Tammie Schoots. Zoals de titel al suggereert gaan de gespreksonderwerpen veelal over de ervaring en verhalen van transpersonen of vanuit het perspectief van een transpersoon, uiteraard van Alex en Tammie zelf maar ook hun vele gasten (waaronder activist en politicus Lennon Fokkens en auteur Marte Hoogenboom). Uiteenlopende onderwerpen passeren de revue waaronder (gender)identiteit, voornaamwoorden, uit de kast komen, de vrouwelijke versus de mannelijke ervaring, pornografie en nog veel meer. Ze gaan alles met een open blik tegemoet, vermijden zwaardere onderwerpen niet en behouden een gezonde mate van luchtigheid. Omdat de podcast niet overmatig geproduceerd en relatief vormvrij is lijkt het alsof je met een gesprek van mensen op de bank zit mee te luisteren met alle overeenkomsten, onenigheden en slechte grappen die daarbij horen. Ben je het met ze eens, of juist niet?