top of page
Zoeken

Tips van de redactie...

Er zijn heel veel verschillende films die raakvlakken hebben met de LHBTI+ community. Er zijn dan ook veel goede films gemaakt. Als ze allemaal hier genoemd zouden worden dan kan dit geen ‘tips van de redactie’ meer zijn. Maar een ‘opsomming van de redactie’ ;)


Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring, en de films die mij geraakt hebben. In het jaar 2000 zag ik voor het eerst de film Philadelphia met Tom Hanks. Ik was tien jaar en nu zo’n 20 jaar later roept deze film nog steeds sterke gevoelens op. De film gaat over een advocaat (Tom Hanks) die aids krijgt en ontslagen wordt. Hij vecht dit besluit aan, met de hulp van een homofobe advocaat. Het verhaal neemt je mee de jaren 80 in, de periode waarin aids zijn opmars maakte en velen binnen de gay community besmette. Deze ziekte leidde tot sterke vooroordelen die vandaag de dag nog steeds doorsluimeren. Het is wat mij betreft een absolute must-see en maakt mij nog steeds erg emotioneel.


De volgende film waarmee ik in aanraking kwam, waarin een homoseksueel stel voorkwam, was Brokeback Mountain. Ik herinner me de controverse, de vooroordelen. Ik durfde hem dan ook niet in de bioscoop te gaan zien. Als onzekere tiener dacht ik aan wat het zou betekenen als ik deze film zou gaan kijken. Er werd veel over gepraat en in sommige landen (China, Rusland) mocht de film niet eens vertoont worden. Ik vroeg me af waarom het zo heftig was, en mijn nieuwsgierigheid won. Deze film nam mij mee op het pad van verboden liefde, en keuzes moeten maken die in strijd staan met wie je bent. Dat herkende ik, en dat deed pijn. De film deed ook veel stof opwaaien omdat de twee acteurs bekende hetero acteurs (Heath Ledger en Jake Gyllenhaal) waren. Tot dan waren er weinig grote films met bekende namen geweest die het ‘gay- onderwerp’ aansneden. De film bracht me ook boosheid, want ik begreep niet waarom het nodig was jezelf te verbergen. Waarom konden we niet allemaal zijn wie we waren? Wat zorgde ervoor dat we het gevoel hadden onszelf te moeten verbergen? Ik denk dat deze film een grote stap vooruit was in het bespreekbaar maken van onderwerpen die vele mensen schuwen.


Ik realiseer me dat deze films hoofdrollen bevatten die gespeeld worden door heteroseksuele mannen. De afgelopen jaren is er echter een opmars aan LHBTI+ films waarin de acteurs zich ook identificeren binnen die community. Een belangrijke ontwikkeling om stereotypen te doorbreken wat mij betreft. Acteur Wentworth Miller (Prison Break) heeft toegezegd geen heteroseksuele mannen meer te willen spelen. Hij heeft erg geworsteld met zijn geaardheid en door deze stap te maken wil hij een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van de community in Hollywood en de films die gemaakt worden. Meer acteurs zijn ook ‘out’ en kiezen telkens vaker voor het spelen van rollen die raakvlakken hebben met hun identificatie en/of geaardheid.


Er is nog steeds een strijd te leveren, maar we moeten niet vergeten dat er al vele overwinningen zijn geboekt. Ik hoop dat voor toekomstige generaties er geen twijfel hoeft te zijn over het zien van een film, dat mensen kunnen zijn wie ze zijn en dat zij zichzelf terug kunnen zien in de verschillende media.


Een aantal echte must – see films met LHBTI+ acteurs zijn;

  • Love, Simon, met Keiynan Lonsdale als gay middelbare scholier Bram Greenfeld.

  • Hearts Beat Loud, met Kiersey Clemons als queer muzikant Sam Fisher.

  • The Normal Heart, met Jim Parsons als gay activist Tommy Boatwright.

  • Tangerine, met Mya Taylor als trans sekswerker Alexandra.

  • The Watermelon Woman, met Cheryl Dunye als zichzelf.

  • A Fantastic Woman, met Daniela Vega als transvrouw Marina Vidal.


Heb jij nog een aantal must-see films? Of andere tips? Laat het ons weten via communicatie@cocleiden.nl en wellicht zie je jouw tip in ons volgende nummer verschijnen!


- Romy van Keppel

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page