top of page
Zoeken

Nieuws van het bestuur - VooruitblikDe voorzitter van COC Leiden, Debbie Helaha, neemt je graag mee in een vooruitblik van de komende maanden met nieuws van in en rond de vereniging, COC Nederland en de LHBTI+-gemeenschap.


4 mei Dodenherdenking

Traditiegetrouw leggen wij ook dit jaar, samen met de Roze Beurs, een bloemstuk neer bij het Bevrijdingsmonument bij Molen de Valk in Leiden, tijdens de officiële ceremonie van Dodenherdenking op 4 mei a.s. Dat doen we namens de LHBTI+-gemeenschap van Leiden e.o.


Het officiële programma is als volgt:

  • 18.30 uur start herdenking in de Pieterskerk

  • Spreker dit jaar is schrijver Geert Mak. Thema van zijn herdenkingsrede is: ‘Wat is een goede oorlog?’

  • Muzikale medewerking wordt verleend door De Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons. Ook het orgel van de Pieterskerk wordt bespeeld.

  • Vanaf ca. 19.15 uur wordt de Stille Tocht gelopen naar het Bevrijdingsmonument bij molen De Valk.

  • Op die plaats worden de gebruikelijke twee minuten stilte in acht genomen, waarna de Leidse stadsdichter Zoë van de Kerkhof een gedicht zal voordragen.

  • De muzikale omlijsting bij het monument wordt verzorgd door het Podiumorkest K&G3.

  • Direct daarna begint de kranslegging, wij worden opgeroepen om ons bloemstuk neer te leggen.

  • Omdat wij als organisatie bloemen gaan neerleggen, zullen we na de Stille Tocht naar een apart vak worden geleid, vanwaar we worden opgeroepen.

Het volledige programma van de herdenking kun je ook hier terugvinden.


Wil je hier ook bij zijn en/of dat een keer willen meemaken, dan ben je van harte welkom. Zorg dan dat je tussen 17.45u en 18.00u uur aanwezig bent bij de Roze Beurs (Oude Singel) 128. Vanaf daar lopen we naar de Pieterskerk. Je kunt ook om 18.30u aansluiten in de Pieterskerk, (Kloksteeg 16).


Tijdens de Stille Tocht is het handig als iedereen zoveel mogelijk bij elkaar loopt.

Mocht je alleen bij de kranslegging aanwezig willen zijn, zorg dan dat je om 19.30u uur bij de ‘ingang’ bent van waar alle organisaties die bloemen gaan leggen, moeten verzamelen. Dat gedeelte wordt aangegeven met dranghekken. Je kunt je dan aansluiten bij onze groep.


Zelf ben ik die avond bij de herdenking bij het Homomonument in Amsterdam. Namens COC Leiden ben ik uitgenodigd om samen met Mats Bergman (bestuurslid van COC Nederland) een krans te leggen.


15 mei Open vrijwilligersavond

Op 15 mei houden we weer een open inloopavond voor mensen die geïnteresseerd zijn om iets voor COC Leiden te doen.


Wil jij je ook inzetten voor de LHBTI+ gemeenschap? Vind je het leuk om iets met socials te doen, ben je een organisator of sta je liever een biertje te tappen? Kom gerust langs, maak een gezellig praatje en laat je informeren door vrijwilligers en bestuursleden. Vraag ze de hemd van het lijf, laat weten wat je leuk vindt om te doen, hoeveel tijd je beschikbaar bent en waar we je absoluut niet wakker voor hoeven te maken.


Je hebt geen specifieke ervaring of kennis nodig. Iedereen die affiniteit heeft met de diverse en kleurrijke LHBTI+-gemeenschap is welkom. Uiteraard krijg je gratis een welkomstdrankje en wie weet sluit je na een van deze avonden aan bij onze grote groep van enthousiaste en betrokken vrijwilligers.

· Locatie: De Kroon Langegracht 65

· Je kan inlopen tussen 20.00 en 21.30 uur.

Vooraf aanmelden is niet nodig.


Neem alvast een kijkje op onze website of check onze socials op Insta en FB.


17 mei IDAHOT

17 mei is de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT). Wereldwijd wordt er op of rond die datum aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken. Op deze dag vieren we ook seksuele-, gender- en seksediversiteit.


In het kader van IDAHOT brengt de gemeente Leiden vanaf 10 mei de reizende fototentoonstelling ‘Legale Liefde’ van de Stichting Open Mind naar het Leidse stadhuis in de binnenstad. Met de expositie LEGALE LIEFDE blikken we terug op 21 jaar huwelijk voor iedereen en kijken we wat er we nog moeten doen om gelijkheid voor LHBTI+ personen te realiseren. Stichting Open mind en fotograaf / kunstenaar Ernst Coppejans maakten 20 persoonlijke duoportretten van stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn, sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen.


Rondom de tentoonstelling werken we met de gemeente Leiden en het Leidse theaterbolwerk Punch samen aan een inhoudelijk programma rondom het thema LHBTI+ en liefde. Leiden wil een diverse en inclusieve stad zijn en dito werkgever. Op 10 mei van 15.00u – 17.00u uur vindt er daarom een bijeenkomst plaats voor medewerkers van de gemeente Leiden. Later in de maand is er een inhoudelijk programma voor GSA-scholieren (Gender & Sexuality Alliances) uit Leiden.


Voor beide onderdelen zal er een ‘live reading’ plaats vinden van het toneelstuk ‘Een stel mannenpinguïns’, vindt er onder begeleiding van COC Leiden een nagesprek plaats, wordt de tentoonstelling bekeken en wandelen de GSA-ers samen met kunstenaar Koen Hauser naar het regenboogkunstwerk op de Lange Mare.


De bijeenkomst voor GSA-ers is gepland op 25 mei van 15.00u tot 17.00u uur in de stadsfoyer van het Stadhuis. Uiteraard is de tentoonstelling verder voor iedereen toegankelijk.


23 mei Symposium Later

Nadat het een paar keer uitgesteld is wegens corona wordt op dinsdag 23 mei in het Scheltema complex in Leiden het symposium Later gehouden waar we als COC Leiden ook aan mee hebben gewerkt. In andere COC regio’s zijn er ook al dergelijke symposia met veel succes georganiseerd.


Een informatieve en interactieve middag waarin je in korte tijd kennismaakt met de belevingswereld van ouderen uit de LHBTI-gemeenschap en handvatten krijgt om deze ‘regenboogouderen’ een veilige omgeving te bieden en een beter toekomstperspectief. Het symposium is bedoeld voor iedereen in Leiden en omstreken die met ouderen werkt (als professional, vrijwilliger, mantelzorger), hiervoor in opleiding is of die zich vanuit een andere rol betrokken voelt.


Een afwisselend programma brengt je in verschillende werkvormen langs uiteenlopende thema’s. Denk aan LHBTI en levensbeschouwing, het organiseren van een soos voor regenboogouderen, sensitief werken in zorg- en hulpverlening en seksualiteit en intimiteit. Maar je wordt ook ingewijd in de LHBTIQIA+ - lettersoep en maakt kennis met regenboogouderen in (video)portretten en gesprekken.


Deelname is gratis na online registratie via deze link. Daar vind je ook meer informatie over het programma.


Canal Pride Leiden

Wellicht heb je al iets vernomen maar als het aan de Stichting Canal Pride Leiden ligt, vindt op 2 september 2023 de eerste Leidse Canal Parade plaats. Het bestuur van de stichting dat bij toeval voor een deel bestaat uit leden/vrijwilligers van COC Leiden is hard bezig met de voorbereidingen.


Details over inschrijvingen en wat het programma precies wordt volgen nog via hun socials en website. Houd hun Instagram en site (prideleiden.nl) in de gaten!

Bestuurszaken

Naar aanleiding van de ALV op 6 maart staan er nog een aantal acties op onze lijst, zoals het plannen van een nieuwe ALV en een bijeenkomst met de verenigingscommissie over de toekomst van De Kroon. Maar we zijn momenteel maar met z’n tweeën en dus is het af en toe schipperen met tijd en de lange ‘to de list’ die we moeten afwerken om bijv. alles rond en in De Kroon te regelen. Wordt dus vervolgd!


Werkgroepen

Als laatste maar zeker minstens even belangrijk als al het andere is dat het grootste gedeelte van al onze werkgroepen goed lopen. Er zijn maandelijks bijeenkomsten of events, en er staan ook leuke, interessante dingen op de planning, bijv. een zomerfeest van Sunday Times en een filmavond samen met leden van studentenvereniging Prometheus. Wil je weten wat er nog meer op de planning staat? Kijk dan op www.cocleiden.nl onder Agenda.


Door Debbie Helaha

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page