top of page
Zoeken

LHBTI+

Bijgewerkt op: 13 jan. 2021

L G B T, ‘zomaar’ wat letters op een rij.

Een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor Lesbian, Gay, Biseksual and Transgender. In Nederland gebruiken we de doorgaans de afkorting LHBTI, waarbij de G is vervangen door de H van Homoseksueel en de I van Intersekse een klein aantal jaar geldeden is toegevoegd.


Een verzameling letters om de hele diverse en kleurrijke gemeenschap van de regenbooggemeenschap aan te duiden. Voor sommigen werken de letters als een soort zelfbevestigend label, zodat je ineens weet wie je bent of waar je bij hoort na een jarenlange zoektocht en worsteling. Anderen ervaren de letters juist als een last – ik ben geen letter, ik ben een mens.


Al met al roept de afkorting verschillende gevoelens en gedachten op.

Is dat erg?

Nee, wat mij betreft niet.


Zonder wrijving geen glans. De letters geven een feitelijke aanduiding van een grote groep mensen die nog steeds apart benoemd moet worden, omdat acceptatie en emancipatie van onze LHBTI-mens nog steeds niet goed zijn geregeld.

Helpt het dan als er een aparte term is voor ‘ons soort’ mensen?

Ja, zichtbaarheid helpt zeker, al is het alleen al om aan te geven dat ‘we’ er gewoon zijn en we net zo veel mee tellen als ieder ander.

Wil je meer weten over deze letters of andere betekenissen en afkortingen uit het LHBTI-alfabet en aanverwanten? Check dan de pagina ABC op onze website.


Debbie Helaha

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page