top of page
Zoeken

Interview Sunday Times

Bijgewerkt op: 5 jul. 2023


Sunday Times is een drukbezochte werkgroep van COC Leiden, speciaal voor iedereen die zich identificeert als vrouw. Elke maand komen zij op zondagmiddag samen voor een gezellig drankje met muziek. Soms zelfs met eten of een evenement. Met Gemma Robbers, coördinator van Sunday Times, heb ik gesproken over haar rol en Sunday Times. Lijkt het je leuk om zelf ook mee te doen? Lees snel verder!

Waar kende je het COC van en sinds wanneer ben je actief als vrijwilliger bij het COC in Leiden?

Ik kwam in 2002 in Leiden wonen. Via vrienden ben ik in het COC (lees: De Kroon) geïntroduceerd. Voorheen ging ik zelden “roze” uit, ook niet in mijn vorige woonstad Utrecht. Indertijd moest je ook echt op tijd naar het COC om nog binnen te kunnen komen, anders stond je in een rij.


Omstreeks 2017 ben ik vanaf de zijlijn wat meer betrokken geraakt binnen COC Leiden via mijn toenmalige partner die bestuurslid was. Op dat moment was ik mantelzorger voor mijn ouders en had ik geen tijd om vrijwilligerswerk erbij te doen. Toen mijn privésituatie was gewijzigd dacht ik er meer over na wat ik zou kunnen doen. Toen ik benaderd werd voor de rol van coördinator van Sunday Times heb ik die kans gegrepen.

Wat is de reden dat je coördinator van Sunday Times geworden en niet van een andere werkgroep?

Ik heb geen andere groep overwogen. Sunday Times past juist heel goed bij mij. Het is een stukje horeca, evenementen organiseren en het creëren van verbinding met en binnen een doelgroep waar ik zelf ook onder val. Het belang van het bestaan van de groep ontgaat mij dan ook zeker niet. Regelmatig komen bezoekers of deelnemers naar mij toe over hoe positief zij zijn over de bijeenkomsten of onze evenementen. Dit geeft weer energie en bevestiging over hoe goed we het doen maar ook hoeveel vraag ernaar is.

Als je dat wil delen: Hoe pas je zelf in de community? Hoe identificeer je jezelf?

Ik zie mijzelf als een “doorsnee vrouw” die toevallig op vrouwen valt. Voorheen omschreef ik mijzelf als lesbisch maar ik plak er sindsdien niet graag teveel labels of letters aan vast. Ondanks dat ik het belang en gebruik van beschrijvende termen begrijp, “een vrouw die op vrouwen valt” voelt voor mij het meest comfortabel en passend.

Wat is één van jouw meest memorabele COC-momenten?

Op 24 juni jl. hebben wij een groot feest gehouden van Sunday Times in De Kroon. Dit feest hebben we samen met TWINparties gegeven en was een zeer groot succes. Vooral de grote opkomst was erg mooi en goed om te zien dat de gasten het erg naar hun zin hadden.


Verder vind ik het moeilijk om mijn memorabele COC-momenten terug te brengen naar een enkel moment. Het meest memorabele vind ik wat we in de laatste jaren met onze werkgroep hebben bereikt: mooie evenementen organiseren, goed team vrijwilligers opbouwen en een actieve werkgroep. Het is prachtig om te zien hoe goed onze doelgroep daarop reageert. Voor mij is dit elke keer weer even mooi.

Hoe ziet een bijeenkomst van Sunday Times eruit?

We hebben eigenlijk twee soorten bijeenkomsten. Bijeenkomsten met en zonder evenement. Als we geen evenement hebben dan kunnen mensen net na etenstijd De Kroon binnenlopen waar ze ontvangen worden met muziek. We hebben altijd een live DJ tijdens onze bijeenkomsten. Het is daarbij altijd een sociale en gezellige boel waarbij verbinding centraal staat.

Bijeenkomsten met evenementen gaan iets anders. In september van dit jaar gaan we bijvoorbeeld poolen. Via de socials wordt dit bekend gemaakt met de mogelijkheid voor mensen om zich aan te melden. Dergelijke evenementen zit vaak wel een eigen bijdrage aan verbonden om kostendekkend tewerk te kunnen gaan. We verzamelen in de middag dan bij de locatie waar we een gepland pooltournament zullen houden. Deelnemers krijgen een tafel aangewezen en rouleren volgens een schema. Na afloop lopen we samen terug naar De Kroon voor een hapje om daarna de dag af te sluiten met een live DJ.

Zijn er andere belangrijke dingen die we moeten weten over Sunday Times?

Na veel hard werken verkoopt de groep zichzelf in zekere zin. Dit is de kracht van de werkgroep. Wat ik hiermee bedoel is dat wij het meeste gegroeid zijn door mond-tot-mond reclame. Mensen komen langs, zijn positief over hun ervaring bij ons en nemen op hun beurt weer mensen mee. Ik zie ook dat veel mensen al snel meerdere keren terug komen. Het tijdvak, de zondagmiddag/-avond, is een succesformule.

Super bedankt voor je tijd en enthousiasme, Gemma! Waar kunnen mensen jullie vinden en hoe kunnen ze in contact komen met Sunday Times?

Kijk vooral op de COC Leiden website en onze socials of stuur ons een mail. We hebben de komende tijd ook weer veel leuke evenementen op de agenda staan! Als mensen willen meedoen of meer willen weten:

Agenda:


Door Peter Schaap

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page