top of page
Zoeken

Interview - Jong&Out LeidenHet is zaterdagmiddag 22 april en in De Kroon zitten we aan tafel met Mijke en Wesley. Zij zijn de coördinatoren van Jong&Out Leiden.


Waar kenden jullie het COC van en sinds wanneer ben je actief als vrijwilliger bij het COC in Leiden?


MIJKE:

Rond mijn achttiende levensjaar ging ik wel eens uit in De Kroon en op deze manier ken ik het COC. Ik heb enige tijd in Utrecht gewoond en verloor COC Leiden uit het oog. Inmiddels woon ik weer in Leiden en ik wilde graag vrijwilliger worden en mij inzetten voor onze community. Ik vind het belangrijk dat er een plek is in Leiden voor LHBTI+-jongeren, omdat ik toen ik jong was zelf ook op zoek was naar een plek en ik weet hoe belangrijk het is om samen te komen met anderen uit de LHBTI+-gemeenschap. Nu ben ik sinds juli 2022 vrijwilliger bij COC Leiden.


WESLEY:

Rond mijn negentiende kwam ik uit de kast en ging daarna uit naar het COC. Een bevriend homostel van mijn ouders kenden het COC en zij hebben mij hier geïntroduceerd. Ik heb als tiener een dergelijke plek gemist. Ik ben sinds februari 2022 coördinator van Jong&Out maar ben eerder als vrijwilliger actief geweest. Jaren geleden ben ik voorlichter geweest op scholen en kon dat later niet meer combineren. Ik heb altijd de behoefte gehouden om mensen te helpen en na corona kwamen er voor mij mogelijkheden om weer met vrijwilligerswerk te beginnen en ik heb mij direct aangemeld als coördinator van Jong&Out.


Wat is de reden dat jullie coördinator van Jong&Out Leiden zijn geworden en niet van een andere werkgroep?

MIJKE:

Mijn achtergrond ligt in de kinder- en jeugdpsychologie en ik heb altijd met kinderen en jongeren gewerkt. Voor mij was er dan ook geen twijfel. Toen ik las dat het COC Leiden vrijwilligers zocht voor hun Jong&Out groep heb ik mij direct aangemeld.


WESLEY:

In mijn tienertijd waren scholen nog niet lid van het GSA netwerk. Ik miste dat heel erg op school. We hadden geen voorlichting, geen activiteiten en ik wist niet goed waar ik naartoe kon. Ik voelde mij als tiener best eenzaam en wens niemand anders toe hoe ik mij als tiener voelde. Ik wil dit voor andere jongeren voorkomen. Er is een plek voor jongeren en wij willen hen die plek bieden.


Als jullie dat willen delen: Hoe passen jullie zelf in de community? Hoe identificeer je jezelf?


MIJKE:

Ik heb vroeger wel vriendjes gehad maar ik kwam erachter dat ik nooit verliefd werd op jongens, wel op meisjes. Ik zou mijzelf niet lesbisch noemen omdat ik mij niet identificeer met dit woord. Ik vind het minder prettig klinken en identificeer mijzelf als queer. Ik herken mijzelf in de fluïditeit van deze term. Mijn ouders vinden het woord ‘queer’ een gekke keuze omdat het van oudsher “vreemd, raar” betekent. Queer is een relatief nieuwe term en voor mij symboliseert het woord de paraplu, waar alles een beetje onder valt. Daar kan ik mij wel mee identificeren en voel ik mij prettig bij. Mijn pronouns (voornaamwoorden) zijn zij / haar.


WESLEY:

Ik ben panseksueel. Ik had heel veel moeite met uit de kast komen. Aanvankelijk kwam ik als homo uit de kast en later ben ik erachter gekomen dat ik me ook aangetrokken kan voelen tot vrouwen. Ik leerde transpersonen kennen en merkte dat ik ook verliefd kan worden op een transpersoon. Ik val uiteindelijk op personen en niet op geslacht of gender. Ik ben een cis-man en mijn pronouns zijn hij / hem.


Wat is één van jouw meest memorabele COC-momenten?


MIJKE:

Mijn meest memorabele moment is de eerste Jong&Out activiteit die ik als begeleider meemaakte: naar Duinrell met een groep jongeren. In het begin waren de jongeren nog verlegen en stil en naarmate de dag vorderde praatte iedereen met elkaar en werd iedereen in de groep opgenomen. Dat vond ik mooi om te zien!


WESLEY:

Mijn meest memorabele coc-moment was toen ik mijn eerste vriendje leerde kennen: ik was een jaar of 20, inmiddels ruim 1 jaar uit de kast en ging regelmatig stappen in coc de kroon. Vrienden van mij kwamen met een groepje stappen, waarvan ik de helft niet kennende. We werden aan elkaar voorgesteld en gingen met zijn alle dansen op de dansvloer, waarschijnlijk draaide er iets van foute jaren 90 muziek. Daar sloeg de vonk over, we maakten oogcontact en dat ging een tijdje zo door tot ik de stap durfde te zetten om met hem te gaan dansen, daar bleef het toen nog een beetje bij tot de late uurtjes, we hebben nummer uitgewisseld en die zelfde week nog een keer afgesproken en zo werd mijn eerste relatie een feit.


Hoe ziet een bijeenkomst van Jong&Out Leiden eruit?


MIJKE & WESLEY:

Elke derde zaterdagavond van de maand organiseren wij een bijeenkomst waar LHBTI+-jongeren van 12 t/m 18 jaar welkom zijn. Alle jongeren zijn welkom, ook als ze nog twijfelen. Sommige jongeren komen alleen en anderen nemen de eerste keer iemand mee.


We beginnen altijd met een voorstelronde waarin de jongeren ook hun pronouns kunnen noemen. We bespreken actuele thema’s en waar ze zelf mee zitten. De groep komt soms ook met eigen thema’s om te bespreken.


We vragen regelmatig ook input van de groep over wat ze willen doen. Dat kan zijn een film kijken, een spelletjesavond of mocktails maken. We hebben recent nog het spel “Weerwolven” gespeeld en dat was een groot succes. Er waren veel jongeren aanwezig uit heel Nederland. Daarnaast organiseren we activiteiten buiten de deur zoals bezoeken naar Duinrell en de Efteling, glowgolf of bowlen.

We wisselen leuke en serieuze activiteiten met elkaar af. Er wordt ook voorlichting gegeven omdat we toch merken dat veel scholen te weinig aandacht besteden aan voorlichting. Het belangrijkste vinden wij de groepsbinding, de veiligheid en de toegankelijkheid.


Zijn er andere belangrijke dingen die we moeten weten over Jong&Out Leiden?


MIJKE & WESLEY:

Voordat een deelnemer een bijeenkomst bezoekt vult hij/zij/hen een formulier in. Veel jongeren vinden het best spannend om voor het eerst naar een activiteit te komen. Dit kunnen ze op het formulier aangeven, zodat ze 10 minuten eerder kunnen langskomen om alvast kennis te maken met de begeleiders en de ruimte.


Sommige jonge deelnemers worden door iemand gebracht en opgehaald. Contact is dan wenselijk. We krijgen ook wel eens berichtjes van ouders die vragen om wat extra ondersteuning te geven aan hun kind, omdat die bijvoorbeeld autisme of ADHD heeft. We houden zoveel mogelijk rekening met de wensen van de jongeren. Daarnaast is Jong&Out voor iedereen gratis en proberen we rekening te houden met de hoeveelheid prikkels tijdens een bijeenkomst of activiteit.

De jongeren uit Leiden en omgeving mogen zich ook opgeven voor activiteiten van andere Jong&Out groepen in Nederland. Je kunt - als je dat leuk vindt - een bijeenkomst in Groningen bijwonen als de activiteit je leuk lijkt. Er vindt zelfs een Jong&Out kamp plaats. Allemaal activiteiten die wij vroeger niet hadden en die zeer waardevol zijn.


Als coördinatoren werken wij dan ook samen met de coördinatoren van alle Jong&Out groepen in Nederland. We houden elkaar via de whatsappgroep op de hoogte van wat er speelt en welke activiteiten we organiseren. We ontmoeten elkaar elk jaar bij de Community Day van COC Nederland.

Waarom is het COC nog belangrijk?


WESLEY:

Onze rechten zijn wel verbeterd. De wet zorgt er alleen helaas niet voor dat homohaat niet meer bestaat. Seksualiteit en genderidentiteit zijn nog steeds geen verworven rechten en het is niet vanzelfsprekend dat je jezelf kunt zijn en leven naar je eigen gender, geslacht en seksualiteit.


Dit merken we ook bij de jongeren. Er wordt helaas nog steeds veel gepest en in sommige gemeenschappen zijn deze onderwerpen ook niet bespreekbaar. Dat is zeer betreurenswaardig. Het geweldsincident in Eindhoven geeft ook aan dat niet iedereen de vrijheid in gender, geslacht en seksualiteit accepteert.


Dit geldt ook voor al die mensen die voor het eerst uit de kast komen. Als iemand thuiskomt met iemand van hetzelfde geslacht, wordt niet bij alle thuisfronten feest gevierd. In veel gemeenschappen mag je jezelf niet uiten. Mede daarom is en blijft het COC noodzakelijk.


MIJKE:

Het liefst zou ik willen dat het COC niet meer nodig is, dat alles en iedereen wordt geaccepteerd in de maatschappij. Zonder oordeel en discriminatie. We weten dat dit nu nog niet zo is. Dit horen we van jongeren en ook van andere mensen uit onze gemeenschap. We horen verhalen over mensen die weggepest worden uit sportclubs en van het werk, die te maken hebben (gehad) met geweld of buitensluiting.


Dit horen we ook van jongeren. Gelukkig vieren inmiddels veel scholen Coming out day en paarse vrijdag, dat is in ieder geval al iets. Het COC is daarbij van belang voor het geven van voorlichting en is een belangrijke informatiebron voor veel mensen. Daarnaast bieden wij een plek waar je jezelf mag en kan zijn.


Mijke en Wesley bedankt voor jullie tijd en het super leuke interview!

Hoe kunnen mensen jullie bereiken?


Wil jij in contact komen met Jong&Out en/of je aansluiten? Ga dan naar:


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page