top of page
Zoeken

Een kijkje achter de schermen...

COC-nieuws van 2020

We hoeven niemand te vertellen dat we een apart jaar achter de rug hebben. Voor velen ook een zwaar en erg vervelend jaar met veel veranderingen voor de dagelijkse gang van zaken. Niet alleen haar mensen maar ook de vereniging COC Leiden zelf (en uiteraard de federatie COC NL) hebben de nodige dingen meegemaakt en er hebben wat veranderingen plaatsgevonden. Omdat je misschien het een en ander hebt gemist, zetten we een aantal van de nieuwswaardige dingen in en rondom COC Leiden voor je op een rij.


Een kloddertje roze hier…

In de voorjaars-ALV werd het al genoemd, maar voor degenen die daar (begrijpelijk) niet bij konden zijn: De Kroon heeft een nieuw likje verf gehad! Aan het begin van de eerste lockdown die in maart 2020 startte hebben een aantal van onze gedoodverfde (Met name Voen en Alex) vrijwilligers een kwast en een pot verf opgepakt en het houtwerk in De Kroon geverfd. Het gaat met name om de welbekende steunbalken die langs de bar kruisen. De kleuren zijn zwart en grijs gebleven maar het geeft toch weer een frisse uitstraling, klaar voor wanneer we weer mensen mogen ontvangen!


Herdenking in ere

Herdenkingsdag, waar ook wij altijd prominent aanwezig zijn, is dit afgelopen jaar somber verlopen. Het belangrijkste is echter dat we er ondanks alles wel aandacht aan hebben kunnen schenken. Alle toespraken en ceremoniën zijn zonder publiek gedaan. Daarna hebben alle personen, groepen, verenigingen en stichtingen weer bloemen mogen leggen bij het Bevrijdingsmonument bij Molen de Valk. Van ons bestuur hebben Debbie, Herman, Alex en Bert de eer gehad om de bloemen te leggen. Uiteraard met inachtneming van de gestelde richtlijnen.


Een nieuwe site!

Meerderen zullen het gemerkt hebben maar in het begin van 2020 bleek onze oude site niet meer te werken. Voor langere tijd hebben we zonder site gezeten en hebben we al het belangrijke nieuws via andere kanalen gedeeld. Dankzij de inzet van meerdere vrijwilligers (met name Marcus) is er toen een nieuwe, mooie en gebruiksvriendelijkere website gecreëerd dan de oude. De website was nog niet helemaal af en in Oktober 2020 is er besloten de site nog een make over te geven. Lex Langhorst en Romy van Keppel hebben vele uren in de nieuwe website gestoken en in overleg met Debbie veranderingen aangebracht. Zo is er extra informatie toegevoegd en is de algehele look veranderd. Heb je de site nog niet doorgekeken? Dan nodigen we je graag uit om dat alsnog te doen.


Huisregels

Begin 2020 hebben we dankzij een werkgroep opgezet door COC NL een Handboek Vrijwilligersbeleid gekregen. Heb je deze nog niet bekeken? Deze is op onze site terug te vinden. Vanwege de positieve reacties en wensen vanuit de lid verenigingen gaat COC NL dit ook voor een algemeen Huishoudelijk Reglement doen. De werkgroep is hiervoor al samengesteld en de eerste versies worden momenteel geschreven. Wanneer er meer nieuws is, laten we dit aan je weten.


Overal regenbogen

De tijd staat nooit stil en ondanks dat veel evenementen niet zijn doorgegaan, hebben we toch kans gezien om bepaalde momenten goed te kunnen vieren. Coming Out dag is ook dit jaar weer (voor zover mogelijk) met de nodige aandacht verlopen. De gemeente Leiden heeft zelf de regenboogvlag uitgehangen en het gemeentehuis van kleurrijke verlichting voorzien. Uit voorzorg is dit zonder publiek gedaan. In Katwijk is het ook aangepast verlopen, maar wel met de nodige ceremonie. Een van de “vlaggenhijsers” dit jaar was onze eigen voorzitter Debbie. Zij mocht aanwezig zijn op het gemeentegazon in Katwijk onder toeziend oog van wethouder Corine van Starkenburg. Jongerengroepen uit Katwijk hebben hier ook aan deelgenomen en hebben zelf ook kleine acties georganiseerd, voor zover richtlijnen dat toe hebben gestaan. In Noordwijk hebben Kees de Ridder en bestuurslid Bert Zinger de eer gehad om de regenboogvlag te mogen hijsen op de vuurtoren. Het is te hopen dat ze geen last van hoogtevrees hebben gehad daar boven.


Paarse pakketjes

Ook Paarse Vrijdag hebben we niet aan ons voorbij laten gaan. COC Leiden heeft meer dan 100 scholen in Leiden en omstreken aangeschreven met een leuk pakketje voor Paarse vrijdag met reclame en lesmateriaal. Dit project is opgezet door de Voorlichtingsgroep om het toch de nodige aandacht te kunnen geven op alle scholen. Op onze socials hebben we de scholen opgeroepen om mee te doen aan een foto-wedstrijd om de mooiste Paarse Vrijdag foto. Scholen konden hiermee het mooie LHTBI+-thema boek, Roze Brieven van Splinter Chabot, winnen als aanwinst voor de bibliotheek. We hebben zelf ook voorlichting mogen geven op het Vlietland College en heeft het Vlietland College een heus LHBTI+ inclusie monument onthuld binnen de school. Voorzitter Debbie heeft de eer gehad hierbij aanwezig te zijn.


Het gaat bijna op werken lijken

Zoals iedereen wel weet heeft COC Leiden een groot aantal werkgroepen met meerdere doelen en doelgroepen. Zij hebben het afgelopen jaar, waar mogelijk en aangepast, door gedraaid. Natuurlijk zijn we onwijs blij met alle inzet die iedereen hierin heeft getoond, voornamelijk om de groepen zo goed mogelijk bij elkaar te houden. In de tussentijd hebben ook in de groepen een aantal wijzigingen plaatsgevonden waarvan we je graag op de hoogte houden. De grootste hiervan zijn:


  • De Voorlichtingsgroep wordt sinds dit jaar gecoördineerd door voorlichters Remke, Bonnie en Maud. Dit, omdat de vorige coördinator Laura helaas uitviel en haar taken niet meer op kon pakken. Zij hebben zelf aangeboden dit te doen en tot dusver liegen de resultaten er niet om. Ondanks alles zijn er in 2020 meer uren voorlichting gegeven dan in 2019 en heeft de groep voor het eerst voorlichting gegeven in Rijnsburg (gem. Katwijk) op het Wellant College.

  • In de zomer van 2020 is de Jong & Out groep van Alphen a/d Rijn officieel gestart. Met een kleine wisseling van de wacht aan het begin, ligt de coördinatie momenteel bij Martijn Imhoff en Lisa Hofstede. De groep is erg populair en geniet van een groot netwerk LHTBI+ en aanverwante jongeren in Alphen en omstreken. De groep valt onder het bestuur van COC Leiden maar opereert los van onze eigen Jong & Out Leiden groep. Uiteraard wel in samenwerking met Leiden en Jong & Out Nederland.


  • De werkgroep PR & Communicatie heeft in Oktober 2020 een coördinator aangetrokken; Romy van Keppel. Deze groep zal een groot gedeelte van onze content op de (nieuwe) site en de social media gaan verzorgen naast de eigen content van onze groepen. Ook houden zij zich bezig met andere vormen van communicatie vanuit COC Leiden naar samenwerkingspartners en de media.


  • Het bestuur heeft, zoals aangekondigd in de voorjaars-ALV, ook wat wisselingen gehad. Peter Schaap (secretaris) en Malika Koet (algemeen bestuurslid) zijn begin december officieel afgetreden maar blijven wel vrijwilliger binnen COC Leiden. Bert Zinger is van functie veranderd en vervult nu de functie secretaris ad interim. Anja Schragen en Erik van der Sandt zijn aangeschoven als algemeen bestuurslid. Het totale bestuur telt hiermee weer 6 leden. Wel moeten deze wisselingen ingestemd worden tijdens een ALV.


Dit was het nieuws

Dit waren een aantal van de uitspringende nieuwsitems en veranderingen binnen en rondom COC Leiden van 2020. Uiteraard heeft er nog meer plaatsgevonden en zijn er nog meer dingen veranderd maar dat paste helaas niet meer. We hopen je vanaf nu periodiek te kunnen voorzien van nieuwswaardige gebeurtenissen in en rondom COC Leiden. Houd ook onze site en socials in de gaten voor de laatste nieuwtjes.


Iedereen bedankt voor de tomeloze inzet in het afgelopen jaar. Op naar een mooi en gezond 2021!


- Peter Schaap

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page