top of page
Zoeken

Column - Regenboog diversiteitWie heeft het ooit bedacht dat mannen in pakken moeten lopen en vrouwen in jurken? Dat roze vrouwelijk zou zijn en blauw mannelijk? Al was dit in de gouden eeuw andersom. We denken: "ach dat is toch allang niet meer zo?"


Binnen de kunstenaarswereld is het nog altijd zo dat ‘anders zijn’ gewoon is en ‘gewoon’ saai. Programma’s als ‘Boerderij van Dorst’ en ‘Make up your Mind’ zijn populair bij het mainstream publiek maar in andere programma’s is het nog steeds ‘stoer’ om ‘homo’, ‘manwijf’ en ‘tranny’ als scheldwoord te gebruiken. Daar is dan in de media veel over te doen qua bijval of afkeuring. Hoewel al enige tijd individualisatie steeds meer wordt bevorderd, lijkt de algemene mening nog steeds over te hellen naar het tegenovergestelde.


Professor Saskia Keuzenkamp heeft bij het Centraal Planbureau in opdracht van het kabinet een aantal keren onderzoek onder het Nederlandse volk in al haar veelkleurigheid uitgevoerd. Dat deed ze met haar team voor het zogenaamde homohuwelijk en daarna tussen 2001 en 2013 een zevental keer. Het betreft onderzoeken naar de acceptatie van LHBTIAPQ in Nederland onder alle inwoners, zowel allochtoon als autochtoon en binnen alle lagen van de bevolking. Sinds 2013 is het vrij stil qua onderzoeken buiten het werk van de organisatie Movisie om.


2022 was het jaar, nog niet zo lang geleden, dat het geweld vervijfvoudigde ten opzichte van het jaar daarvoor. Diversiteit is niet vanzelfsprekend, maar is een onmiskenbaar feit. In ons land leven christenen, moslims, joden, hindoes, boeddhisten, atheïsten, heksen, satanisten samen "op dat hele kleine stukje aarde", maar zeker niet altijd vreedzaam. Er wordt nog steeds gepreekt binnen verschillende geloofsgemeenschappen dat LHBTIAPQ een 'gruwel' is en soms wordt in minder vreedzame termen gezegd dat we het niet verdienen geaccepteerd te worden.


Wij als COC hebben vanaf de oprichting gestreden voor acceptatie. Onze gemeenschap maakt de wereld kleurrijker en dat vieren we in de Pride Periode met kleur, dans, muziek en support op een uitzinnige, vrolijke manier. De wet beschermt ons, zowel in artikel 1 van de Grondwet als in de Wet Gelijke Behandeling. Dat is waarin we als Diverse leden van de samenleving voor hebben gedemonstreerd en waarover we in de verschillende Pride bijeenkomsten letterlijk Kleur Bekennen. Dit jaar voor het eerst in Leiden. Vier de Diversiteit met ons mee!


Door Morgana Hoornweg

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page