top of page
Zoeken

COC in de maatschappij

Bijgewerkt op: 18 jul. 2021


Er zijn wel 20 COC’s in Nederland. Elk van deze COC’s zetten zich in voor de LHBTI+ gemeenschap binnen hun regio. Van de organisatie van specifieke events tot voorlichting op scholen en gezellig kennis maken. Ze doen het allemaal. COC Nederland zet zich in voor de LHBTI+ gemeenschap op landelijk en internationaal niveau. Maar lang niet alles wat de COC’s doen haalt de media. We delen natuurlijk veel op onze “socials” maar in dit stuk willen we graag een aantal zaken (extra) belichten waar wij, COC Leiden, en andere COC’s zich hebben ingezet voor de community.


4 mei Dodenherdenking

Zoals gebruikelijk was COC Leiden ook aanwezig bij de Dodenherdenking op 4 mei. Wat normaal al een sombere doch plechtige aangelegenheid was, werd sinds de maatregelen in somberheid verhoogd. Gebrek aan publiek en gebruikelijke ceremonie geven het echter wel een zekere sfeer die de gepaarde emotie reflecteert.

Onze afvaardiging bestond dit jaar uit voorzitter Debbie Helaha en bestuurslid Alex van der Slot. Namens de vereniging hebben zij en Michiel Hoogkamer van gaycafé de Roze Beurs, een krans gelegd bij het monument bij molen De Valk.


17 mei IDAHOBIT

Beter bekend als IDAHOT, IDAHOBIT is de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Gezien de richtlijnen heeft die dag niet direct veel plaatsgevonden. Desalniettemin was het een dag met een zilveren rand voor COC Leiden.

Op het gemeentehuis in Leiden werd die dag de Verklaring van Dordrecht ondertekend door Wethouder Yvonne van Delft en Remke Verdegem in haar rol als bestuurslid van Transgender Netwerk Nederland (TNN). De Verklaring van Dordrecht is een steunbetuiging van de werkgever in het streven naar goed werkgeverschap ten aanzien van transgender medewerkers. Middels een tiental punten die tot concrete acties moeten leiden wordt de arbeidsmarkt zo voor transpersonen inclusiever gemaakt. Hiermee verwachten wij dat er een belangrijke stap is gezet naar een betere werkomgeving voor transpersonen en de gemeente een voorbeeldsignaal afgeeft.

Als delegatie van COC Leiden waren voorzitter Debbie Helaha en bestuurslid Anja Schrage hier ook bij aanwezig.


Anti-LHBTI wet in Hongarije

Zoals niemand ontgaan zal zijn heeft de Hongaarse regering onlangs een wetsvoorstel aangenomen die de Hongaarse LHBTI effectief monddood maakt. Vergelijkbaar met de wet die Putin aan heeft genomen in 2013, wordt er door de Hongaarse wet een verbod gesteld op LHBTI “promotiemateriaal” gericht op kinderen onder de 18. Het doel zou zijn om pedofilie tegen te gaan maar de gerichte steek richting de LHBTI-gemeenschap werd niet bepaald onder stoelen of banken geschoven.


COC Nederland en meerdere lid verenigingen, waaronder COC Leiden, hebben mensen opgeroepen om op 21 juni bij het Homomonument in Amsterdam te demonstreren tegen deze wet. Hier zijn bijna 600 mensen op af gekomen, sommigen in volledig regenboog tenue, om kritiek te uiten tegen de Hongaarse regering en steun te betuigen naar de LHBTI-ers die hieronder gebukt gaan. Daarna zijn er nog meer oproepen gedaan, ook in het kader van het EK waarbij meerdere locaties in regenboogkleuren werden verlicht. Een mooi gebaar van saamhorigheid. Of het effect heeft valt helaas nog te bezien.


Speurtocht Leiden

Nu de maatregelen langzaam versoepelen en er weer meer mag heeft het PR & Communicatie team kans gezien om weer wat leuks te organiseren. Te lang hebben we niets voor onze vrijwilligers kunnen doen, wat eigenlijk natuurlijk wel het pompende hart van de vereniging is en onze arm in de maatschappij. In 2019 heeft het bestuur een start willen maken met meer binding te krijgen met de eigen vrijwilligers en tussen de vrijwilligers onderling. Hier zijn meerdere vrijwilligersevenementen uit voort gekomen die door het bestuur werden georganiseerd. Door de lockdowns kon dit in 2020 en 2021 helaas niet voortgezet worden. Om toch alvast wat leuks te kunnen doen op een manier die richtlijn-technisch weinig vraagt is er op 26 juni een speurtocht door Leiden georganiseerd.

Drie groepen deelnemers, voorzien van een tasje met snacks en drinken, zijn middels een routebeschrijving via opgehangen QR-codes op pad gestuurd. Op elk punt kregen de groepen een vraag die ze met hun telefoon konden beantwoorden. Een goed antwoord leverde punten op en men werd voorzien van het volgende stuk van de route (uiteraard ook bij een fout antwoord). Met geschiedenis- en observatievragen kreeg iedereen langs de uitgestippelde route een groot stuk van de binnenstad van Leiden te zien. Bij terugkomst en na een laatste vraag voor bonuspunten werd iedereen voorzien van een kopje koffie of thee en een bolletje ijs van Marcello Cappuccino die met zijn wagen voor de deur heeft gestaan.

Na het tellen van alle punten bleek Team 1 de uiteindelijke winnaar die een cadeaupakket hebben ontvangen. De linnen tasjes waarmee iedereen werd voorzien mochten ze ook houden. Zelfs zonder winst waren de deelnemers immens enthousiast over de speurtocht hoewel er ook ruimte werd geboden voor de nodige kritieken. Dit is immers de eerste keer dat we dit hebben georganiseerd maar we zien zeker ruimte en reden om dit vaker te doen. Op naar Speurtocht 2.0! Nu nog een leuke naam verzinnen…


Samen sterker

Er is veel gebeurd binnen de community en er is nog veel werk te doen. Gelukkig hebben we ook al veel bereikt, we zitten niet stil! We hebben vele lieve vrijwilligers en anderen die ons een warm hart toedragen en zich voor ons inzetten. Buiten individuele acties van mensen en COC’s zet ook COC Nederland zich in voor de vrijheid van de LHBTI+ community.


Wij als COC Leiden zien het als onze taak op te staan voor de belangen van de LHBTI+ community. Vaker proberen we het gesprek aan te gaan. Soms staan we zichtbaar op, dit doen we om de verbinding op te zoeken. Om aan iedereen te laten zien dat wij geloven dat liefde, liefde is. Wij doen ons best om zichtbaar te zijn voor iedereen binnen de community en daarbuiten. We staan op, we stoppen met wegkijken.

Samen sterker.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page