top of page
Zoeken

Tips van de redactie!


Graag neemt de redactie je mee in een aantal aanbevelingen verspreid over verschillende media. De aanbevelingen proberen we zoveel mogelijk LHBTI+-gerelateerd te houden en zowel nationaal als internationaal. Uiteindelijk hopen we je zo in de loop der tijd te introduceren aan de verhalen die je nog niet kende of je te herinneren aan de verhalen waar je met plezier nog een keer in duikt.


SERIES

Love, Simon/Victor

Love, Simon is een serie die gaat over het leven van Simon, een hele gewone jongen die op jongens valt. Er is alleen niemand die dat weet. Wanneer een medescholier in een blog uit de kast komt besluit Simon contact op te nemen met z'n leeftijdgenoot. Dat lekt uit en zo wordt hij alsnog uit de kast getrokken. Dat is even slikken voor Simon en voor zijn familie en vrienden. Love, Viktor volgt een vergelijkbare verhaallijn met Viktor als in de hoofdrol. Allebei de series zijn te bekijken op Disney+.


Anne+

Anne+ is een Nederlandse serie die gaat over lesbische student Anne en haar liefdesleven. De serie laat verschillende soorten relaties zien die Anne heeft met haar vriendinnetjes, maar je ziet ook de diverse vormen van relaties die Anne’s vrienden hebben. Ook laat de serie zien hoe queer mensen geaccepteerd worden in Nederland. De serie begon als een webserie maar staat inmiddels ook op Netflix en NPO start. Ook werd de serie vervolgd met een bioscoopfilm: ANNE+.


Heartstopper

Heartstopper is een nieuwe serie gebaseerd op de serie boeken: Heartstopper van Alice Oseman. De serie gaat over Charlie Spring, een vijftienjarige homo jongen op de middelbare school. Charlie is een van de weinige queer mensen op zijn school die uit de kast is. De serie laat zien hoe hij verliefd wordt op een klasgenoot en hoe dat uitspeelt. Gedurende de serie komen meerdere mensen uit de kast en zie je wat voor effect dat heeft op een middelbare scholier. De serie is te zien op Netflix.


Sex education

Sex education is een Netflix Original serie die gaat over Otis. Otis zit op de middelbare school en zijn moeder is sekstherapeut. Op zijn school hebben veel mensen seks en problemen met seks. Otis begint samen met Maeve een onderneming waarin hij schoolgenoten advies geeft over hun seksleven. De serie bevat hele gevarieerde karakters en is daardoor heel inclusief. Zo zijn er meerdere homokoppels, meerdere biseksuele karakters, mensen met beperkingen, aseksuele mensen en een grote diversiteit aan etniciteit en achtergronden. De serie is te zien op Netflix.


FILMS


Call me by your name

Call me by your name vertelt het verhaal van een jongen en een man die allebei op hun eigen manier in aanraking komen met hun homoseksuele gevoelens. Tijdens de zomerperiode in 1983 brengt de zeventienjarige Elio de dagen door met zijn gezin in hun zeventiende-eeuwse villa in de Italiaanse regio Lombardije. Al snel ontmoet hij Oliver, een doctoraatsstudent die Elio's vader met een onderzoek komt helpen. Elio voelt zich steeds meer aangetrokken tot Oliver en er lijkt iets te ontstaan. Deze film is te bekijken op Amazon Prime en Videoland.


Jongens

Jongens is een film die gaat over de 15-jarige Sieger die op de atletiekbaan in het estafetteteam geplaatst wordt bij Marc, waar hij vervolgens gevoelens voor krijgt. Dit probeert hij te verbergen door zich voor te doen als heteroseksueel maar zodra het blijkt dat Marc ook gevoelens voor Sieger heeft en dit laat merken, wordt het wel heel lastig om zijn gevoelens te blijven negeren. Deze film is te bekijken op NPO Start.


Rocketman

Rocketman is een autobiografische film dat het levensverhaal van de wereldberoemde zanger en pianist genaamd Elton John vertelt. De film gaat over hoe hij van een verlegen pianotalent in een wereldberoemde superster veranderde. Ook komt er in deze film zijn ontdekking van zijn homoseksualiteit naar voren en zie je hoe zijn omgeving daar op reageert. Deze film is te bekijken op Ziggo GO en Amazon Prime.


The half of it

The Half of It is een Netflix Original die gaat over Ellie Chu: een schoolgerichte middelbare scholier die voor geld huiswerk en projecten maakt voor haar klasgenoten. Dit verloopt soepel tot ze opeens de opdracht krijgt om een liefdesbrief te schrijven. Na een beetje te onderhandelen besluit ze om de klus aan te nemen, dit is het begin van een uitgebreide correspondentie tussen Ellie en ene Asther Flores. De film laat zien hoe Ellie langzamerhand gevoelens krijgt voor Asther, maar dit maakt dingen wel heel ingewikkeld. De film is te bekijken op Netflix.


I am Michael

De film "I am Michael" is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Michael Glatze, een voormalige homoactivist die besluit om zijn seksualiteit op te geven voor zijn religie en een christelijke pastoor te worden. Deze film is te bekijken op Netflix.


Alex strangelove

Middelbare scholier Alex kan het al een hele tijd goed vinden met Claire als hun vriendschap verandert in een prille relatie. Vlak voordat ze besluiten voor het eerst met elkaar naar bed te gaan, ontmoet Alex de openlijk homoseksuele Elliot. Door hem begint Alex zich af te vragen of hij eigenlijk wel (alleen) op meisjes valt. Hij komt in een achtbaan van emoties terecht, op zoek naar zijn seksuele identiteit. Een sympathieke coming-out film, gemaakt voor tieners. Deze film is te bekijken op Netflix


DOCUMENTAIRES


Out & About ~ Human rights in the picture

In Out & About portretteert Koen Suidgeest drie families die vertellen over de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd als ze een zoon of dochter hebben die homo is. We volgen de families in hun dagelijks leven, terwijl ze met ons praten over hun ontroerende beproevingen en triomfen. Out & About is een verhelderend, ontroerend en eerlijk portret van hoe verkeerde informatie, sociale stigma's en anti-homowetten genderkwesties zullen uitbreiden naar een brede kring van mensen rond elk lid van de LGBT-gemeenschap.

Out & About is een documentaire die zich onderdompelt in de wereld van familieleden van LHBT's. Van de hele sociale kring zijn het vooral de ouders die het grootste dilemma ervaren – vaak het gevoel vast te zitten tussen twee kampen. Elke ouder wil dat hun kinderen opgroeien in een omgeving waar ze zich beschermd en geliefd voelen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot unieke mensen. Toch kunnen te veel mensen niet openlijk over hun kinderen praten uit angst om gediscrimineerd te worden, vrienden te verliezen of zelfs de veiligheid van hun eigen kind in gevaar te brengen.


m/f/x ~ Human rights in the picture

m/f/x is het natuurlijke vervolg op de documentaire Out & About. Toen Koen Suidgeest een film maakte over ouders van LHBT-kinderen, kwam hij er al snel achter dat hij de verhalen van transpersonen niet in dezelfde film kond vertellen. De problemen die transpersonen in hun dagelijks leven tegenkomen zijn verschillend en vergelijkbaar met die van anderen binnen de LHBTI-gemeenschap, maar wat het meest opvalt is het gebrek aan kennis die mensen hebben over wat het is om trans te zijn en hoe verschillend de transgroep is. In elk land hebben transpersonen hun eigen worstelingen. De documentaire m/f/x is een drieluik waarin de makers een transvrouw ontmoeten in Honduras, een transman in Vietnam en een transgender non-binair persoon in Nederland. Door hun ontroerende persoonlijke verhalen, van dichtbij gefilmd, verandert de film in een positieve beweging naar openheid, inclusiviteit, waardigheid en erkenning.


Deze documentaires worden gebruikt voor tentoonstellingen op verschillende evenementen. Voor meer informatie kijk bij https://www.humanrightsinthepicture.org/.


PODCASTS


CoupleGoals

In COUPLEGOALS de podcast spreken queer koppel Mandy Woelkens en Roos de Vries met allerlei verschillende stellen. Hoe leerden ze elkaar kennen? Waar maken ze ruzie over? Wat is er nou zo leuk aan de ander? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als 'couple goals'? Deze podcast is onder andere te beluisteren op Spotify.


MUZIEK


Girl in red

De Noorse singer-songwriter Girl in red zingt eerlijk over haar dwanggedachten en liefde voor vrouwen. Haar fans gebruiken haar nummers om uit de kast te komen en ze wordt gezien als een "queer icon". Girl in red is op meerdere platforms te beluisteren.


King Princess

King Princess wil met haar muziek een punt maken. Een van haar grootste motivaties: een spreekbuis zijn voor de queer community. "Ik wil op een punt komen waar het verhaal minder om mij draait, en meer om wat er in 's hemelsnaam aan de hand is in de wereld. Dat is het type kunst dat we nu nodig hebben. We zitten in een renaissance en mensen moeten rebels zijn, naar voren komen en verhalen in kunst brengen." Om die reden is ze ook bewust "she's" (zij/haar) in haar teksten gaan stoppen, puur omdat het voor haar totaal onlogisch voelt om haar seksualiteit expres uit liedjes te houden. "Ik heb besloten: 'Ja, ik ga vrouwelijke voornaamwoorden in mijn liedjes gebruiken!' Het helpt me om van mijzelf te houden en mijzelf te sterken. Het moest waar zijn voor mij en een soort 'ja, dit lied gaat over een vrouw'." King Princess is te beluisteren op meerdere platforms.


Sam Smith

Sam Smith is een zanger die openlijk over hun geaardheid zingt. Hen kwam in mei 2014 publiekelijk als homoseksueel uit de kast, dezelfde maand dat hun debuutalbum in de winkels lag. In latere jaren gaf Sam aan zich tot meerdere genders aangetrokken te kunnen voelen maar zich niet een label op te willen leggen. In 2019 heeft Sam zich openbaar geprofileerd als non-binair en "genderqueer" en aangesproken te willen worden met they/them (hen/hun of die /diens). Op hun latere albums refereren de songteksten steeds duidelijker naar hun geaardheid en de stigma’s die daaraan vast zitten. Sam Smith is te beluisteren op meerdere platforms.


Years & Years.

Zanger Olly Alexander van de Britse band Years & Years is openlijk homoseksueel en ook in de songteksten én videoclips van de populaire groep maakt hij daar geen geheim van. Bekijk de clip van Desire maar eens; weinig prominente homoseksuele artiesten durven hun seksualiteit op deze manier te tonen. Years & Years is te beluisteren op meerdere platforms.


Geschreven door Aimee Verheijen en Lotus Monks

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page