top of page
Zoeken
  • Redactie

Jouw stem is belangrijk!

COC lanceert kieswijzer voor Provinciale Staten

Het COC lanceert Rainbowvote.NU, de LHBTI+ kieswijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Met de Rainbowvote kun je een goed geïnformeerde keuze maken als je LHBTI+ kwesties belangrijk vindt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 80% van de regenbooggemeenschap LHBTI+ kwesties laat meewegen bij hun keuze in het stemhokje. Check daarom de website als jij LHBTI+-kwesties ook wil laten meewegen bij je keuze.


Op Rainbowvote.NU vertellen provinciale partijen wat ze voor onze gemeenschap willen doen, je vindt er hun standpunten over LHBTI+ kwesties, zoals bijv.:

  • de aanpak van geweld tegen LHBTI+ mensen

  • het bevorderen van LHBTI+ acceptatie op school

  • de intersectionele aanpak van discriminatie; iemand kan op basis van verschillende aspecten gediscrimineerd worden, bijv. wegens de genderidentiteit, huidskleur, seksuele oriëntatie, afkomst, religie of fysieke of mentale mogelijkheden.

  • mannenontmoetingsplaatsen langs de provinciale wegen

  • genderneutrale toiletten.

Op Rainbowvote.NU staan ook profielen van ‘regenboogkandidaten’. Dat zijn politici die zelf LHBTI+ zijn en/of zich de komende jaren nadrukkelijk voor de regenbooggemeenschap willen inzetten. In totaal plaatsten meer dan 150 regenboogkandidaten een profiel op Rainbowvote.NU, een toename van bijna een kwart sinds de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Hoera!


80 provinciale partijen

Meer dan tachtig provinciale politieke partijen leverden afgelopen tijd hun standpunten over LHBTI+ kwesties aan bij Rainbowvote.NU. De meeste inzendingen kreeg het COC uit Gelderland (13 partijen) en Zuid-Holland (9 partijen).


Activiteiten regionale COC’s

Regionale COC’s organiseren ook activiteiten rond de Provinciale verkiezingen:

  • 24 februari: een Gelders Regenboogdebat in Ede, door COC Midden-Gelderland, COC Regio Nijmegen en COC Twente-Achterhoek.

  • 9 maart: Regenboogdebat Zuid-Holland in Den Haag, georganiseerd door de drie Zuid-Hollandse COC’s: Leiden, Rotterdam en Haaglanden

  • Regionale COC’s werken samen met politieke partijen en andere organisaties aan provinciale regenboogakkoorden.


Waarom zou je nu ook gaan stemmen?

De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. De resultaten van deze verkiezingen zijn dus bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer en daarmee voor de nationale machtsverhoudingen. Die verhouding heeft een enorm belangrijke rol gespeeld bij het meest recente besluit van de Senaat om de rechten van LHBTI+-personen en mensen met een handicap te verankeren in de Grondwet. Een enorme overwinning voor de regenbooggemeenschap en het COC na bijna 20 jaar strijd.


Op Rainbowvote.NU vind je daarom ook standpunten en kandidaten van partijen voor de Eerste Kamer. Het COC ontving voor de Eerste Kamerverkiezingen inzendingen van GroenLinks, D66, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt.


Jouw stem is belangrijk! Ga dus ook stemmen op 15 maart!


Rainbowvote.Nu bij de Provinciale Statenverkiezingen is een initiatief van de regionale COC’s en COC Nederland.


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page