top of page
Zoeken

Achter de schermen...


Op 2 juni 2022 was er in De Kroon een gezellige coördinator- en vrijwilligersavond met een gastoptreden van Stichting iDb. Ondanks dat er sinds de laatste lockdown al meerdere bijeenkomsten zijn geweest en uit eten gaan ook weer minder spannend is, voelde dit nog steeds als een nieuw thuiskomen. Onder het genot van een smakelijke hap, een lekker drankje, enkele gasten en elkaars aanwezigheid hebben we een informatieve en productieve avond gehad.


Bij aanvang om 18.30u is door voorzitter Debbie Helaha een Thais buffet (met vegan opties) geopend voor de aanwezigen. De aanwezigen waren een goede mix van bestuursleden, vrijwilligers en coördinatoren van verschillende werkgroepen en enkele gasten. Voor velen een welkom samenzijn. Aan de inmiddels welbekende kleine, ronde tafels verdeeld over de dansvloer van De Kroon werd er gezellig gegeten en gesproken. Nadat men klaar was met eten en de tafels waren afgeruimd is overgegaan tot de orde van de avond.


Allereerst heeft Debbie kort stilgestaan bij het overlijden van voormalig vrijwilliger en coördinator Ria Limburg. COC Leiden heeft in de dagen voorafgaand aan de avond het nieuws vernomen van een nicht van Ria. Ria wordt hierin uitvoerig door Debbie bedankt voor haar inzet en aanwezigheid in de loop der jaren.

Nancy Glazer is door Debbie voorgesteld. Nancy is een nieuwe vrijwilliger die een nieuwe groep wil opstarten; de Kunstclub. Nancy geeft een korte uitleg van haar kunstclub voor LHBTI+ mensen waarbij men verschillende kunstmedia af gaat. Aan het einde van de geplande serie bijeenkomsten wordt hetgeen wat er is gemaakt verzameld voor een tentoonstelling.


Dan is het woord aan Gislaine van Stichting iDb. COC Leiden heeft al vaker met Stichting iDb samengewerkt en zij zijn ook al eerder te gast geweest voor zo’n avond. Desalniettemin is nog niet iedereen bekend met de stichting en hun rol. Gislaine voorziet van uitleg. Voor meer informatie over de stichting, lees ons aparte artikel over de werkzaamheden van Stichting iDb. Tijdens de uitleg ontstonden er inzichtvolle discussies over hoe ver rechten en beschermingen gaan en wat de impact hiervan kan zijn.


Het volgende onderdeel was een korte terugblik op wat er de vorige keer is besproken toen Stichting iDb als gast aanwezig was. Daarna zijn de aanwezigen opgedeeld in kleinere groepen om onderling na te denken over hoe het gaat binnen COC Leiden en wat er eventueel nieuw of beter gedaan kan worden voor de interne inclusie en veiligheid.


De groepjes hebben druk onderling overlegd en hebben daarna kans gekregen om kort hun bevindingen te delen. Eén groep, bestaande uit horecavrijwilligers kwamen met name op enkele zaken die voor De Kroon en veiligheid tijdens open avonden en feesten verbeterd kunnen worden. Dit heeft tot een vruchtbaar gesprek met nieuwe inzichten en opties en enkele afspraken met de aanwezige bestuursleden geleid. Daarnaast heeft een groep het idee voor een Pride in Leiden opgepakt. Deze groep gaat een werkgroep vormen om serieus te bekijken of dit bewerkstelligd kan worden. De gemeente heeft recent in gesprekken aangegeven het te willen faciliteren maar zelf geen organisatie te doen. Het is dus aan de LHBTI+ gemeenschap zelf en de groep wil hier gehoor aan geven.


Als laatste wilden de aanwezige bestuursleden aandacht schenken aan de noodzaak voor vrijwilligers. Het is nog steeds erg lastig om vrijwilligers te vinden sinds de lockdowns om verschillende redenen. Gezien het bestuur en meerdere groepen springen om nieuwe vrijwilligers wordt hiermee opnieuw de oproep aan aanwezigen (en lezers!) gedaan om in hun netwerk te kijken of hier mogelijke gegadigden tussen zitten.


Afsluitend wordt iedereen bedankt voor de aanwezigheid, gezelligheid en de gegeven inzichten en het overgebleven eten is meegegeven aan de aanwezigen zodat niets weggegooid hoeft te worden. Het is belangrijk om in contact en gesprek te blijven, niet alleen als vereniging naar buiten maar ook onder elkaar. We zijn met elkaar de coronacrisis door gekomen (die ook nog niet helemaal weg is) en nu is het zaak om door te pakken en interne verbinding op te blijven zoeken.


Ken jij of ben jij iemand die misschien wil helpen als vrijwilliger voor COC Leiden? Kijk op de vacaturepagina op onze site!


Geschreven door Peter Schaap

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page