top of page
Zoeken

Even voorstellen...


Erik van der Sant Algemeen bestuurslid COC Leiden Waddinxveen


Wie ben je, waar kom je vandaan en wat doe je nu bij COC?

Mijn naam is Erik van der Sant en ben algemeen bestuurslid voor COC Leiden. Ik woon samen met mijn partner Emilio en hondje Gijs in Waddinxveen. Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek en woon sinds 3,5 jaar in het westen. Ik ben verhuisd voor de liefde. Verder werk ik voor de Hogeschool Leiden als docent opleider. Mijn studenten worden docent Omgangskunde of docent Gezondheidszorg en welzijn.


Hoe ben je met COC Leiden in contact gekomen?

Vanuit mijn werk ben ik veel bezig met sociale veiligheid en burgerschap. Een vak dat ik geef gaat over diversiteit, op alle gebieden. Een onderwerp dat we bespreken is de LHBTQ. Soms is het lastig om jezelf te zijn doordat we allemaal zo verschillend zijn. Tijdens mijn lessen leg ik de nadruk dat de verschillen juist heel erg mooi zijn en dat deze verbindend kunnen zijn. We gaan samen op zoek naar de overeenkomsten vanuit geloof, geaardheid, geslacht, kleur enzovoorts. Aan het einde van de lessenreeks zijn we nader tot elkaar gekomen en dat maakt mij trots.


Wat is jouw favoriete plek in de gemeente Leiden?

Ik ben graag op de Hogeschool. Ik voel mij verbonden met de stad, mijn studenten en mijn collega’s. Iedere dag fiets ik naar de Hogeschool toe. Dat is in totaal 45 kilometer per dag. Heerlijk vind ik het om door de stad te fietsen en de drukte in mij op te nemen. Verder ben ik natuurlijk graag in de Kroon. Samen met de medebestuursleden te praten over het juiste doen binnen het bestuur.


Ben je ooit ergens voor ‘uit de kast gekomen’?

Natuurlijk ben ik voor mijn vrienden en familie uit de kast gekomen. Dat was toen ik 15/16 was. Dat was best lastig. In de Achterhoek kende ik nog geen homo’s. Wel was er een meisje bij het koor dat ik zat dat lesbisch is. Tegen haar heb ik als eerste verteld dat ik twijfelde of ik homoseksueel ben. Dat was toen ik twaalf jaar was. Zij was er voor mij door te zeggen dat ik het allemaal nog niet hoefde te weten. Dat gaf me ruimte om hierover te na te denken en te onderzoeken. Ik ben haar hier nog steeds dankbaar voor. Verder denk ik dat je steeds opnieuw een beetje uit de kast moet komen. Iedere keer een nieuwe ontmoeting vertel ik mijn verhaal en kom ik opnieuw een beetje uit de kast. Ik vind dat belangrijk om te doen omdat dit mensen ook de ruimte geeft om vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn.


Wat is het eerste wat je zal doen als de coronacrisis is afgelopen?

Ik zou graag weer uit eten willen gaan! Gewoon lekker in restaurant zitten en eten en biertjes doen met fijne mensen. Verder natuurlijk weer met mijn familie samen zijn en tijdens de Gaypride een gezellig feestje maken! Daarnaast werk ik nu vanuit huis. Graag zou ik ook weer live les geven en mijn collega’s vaker zien.


Wat is je meest memorabele COC-moment?

Er zijn veel momenten waar ik met veel plezier aan terug denk. Met name de gesprekken met de verschillende mensen van de werkgroepen die verbonden zijn aan het COC. Ik voel me verbonden met hen. Het mooie vind ik om te zien dat iedereen zo vurig bezig is met dit goede doel.


Welke artiest staat op dit moment bij je meest-geluisterd?

Ik heb een brede muzieksmaak. Graag luister ik naar Happy hardcore (jaren 90 ☺), huidige top 50, Roxeanne Hazes, Joep Beving en Moby. Maar de meest geluisterde artiest is al jaren Ages Obel. Zij is een Deense componist en zangeres. Spotify vertelde me begin dit jaar dat ik ongeveer 20.000 uur naar haar heb geluisterd (vooral op de fiets).


Wil je verder nog wat kwijt?

Ik ben er trots op dat ik bij deze club mag horen. Graag zet ik me om verschil te maken in de acceptatie van de LHBTQ-groep. In de toekomst hoop ik dat iedereen zich meer open stelt voor de ander en nieuwsgierig is naar elkaar. Dat mag best schuren, als we maar open blijven staan voor elkaar en blijven verbinden.

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page