Tour d'amour met groot succes in Leiden

Vrijdag 13 april streek Tour d’amour, de verhalenreeks over ‘roze ouderen’ neer in verzorgingshuis Huis op de Waard. Opzet van de verhalenreeks is de bewustwording van bewoners en personeel dat er ouderen zijn die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender (LHBT) zijn. Voor veel ouderen is homoseksualiteit nog een taboe.


Stormachtig Stil

Roze ouderen, die zorg nodig hebben, zijn vaker eenzaam en worden met regelmaat buitengesloten of gepest vanwege hun geaardheid. De Tour d’amour vraagt aandacht voor deze groep. Zo hoopt de Tour het gesprek met personeel en bewoners aan te gaan, want “onbekend maakt onbemind,” zo stelde Eveline van de Putte. Zeker ook als het gaat om ouderen en intimiteit.


Samen met onze eigen roze oudere Magda sprak zij over anders zijn, liefhebben en accepteren van elkaars verschillen. “Toen ik klein was, wist ik niet dat homoseksualiteit bestond, dus ik kon het ook niet benoemen. Na mijn huwelijk met een man, kwam ik erachter dat je ook verliefd kunt worden op een vrouw,” vertelde de 81-jarige Magda.


“Mocht ik straks zorg nodig hebben, dan wil ik mijn medebewoners graag vertellen over de mooie en minder mooie herinneringen die ik heb. Of ik dat durf dat weet ik nog niet. Daarom vertel ik nu tijdens de Tour d’amour in stad en land mijn verhaal zolang mijn rollator dat toelaat.”


Roze Loper

De Tour d’ amour werd voor de 109e keer gehouden. Op de plek waar het in 2014 begon: Huis op de Waard. In samenwerking met COC Leiden, Radius, Mijns Inziens en met financiële steun van de gemeente Leiden nam Huis op de Waard het initiatief voor de middag.


Dit alles in opmaat naar het aanvragen van de ‘Roze Loper’, een keurmerk voor inclusieve zorgverleners. Huis op de Waard is straks de eerste zorginstelling in Leiden met zo’n keurmerk.


"Goed dat Huis op de Waard als eerste zorgverlener in Leiden een Roze Loper wil halen. Dat betekent dat er voor roze ouderen in Leiden straks een plek is waar personeel bewust is van seksuele diversiteit en dat bewoners kunnen praten over verschillen in liefdesbeleving. Hopelijk zorgt dat voor een veilige en accepterend leefomgeving voor roze ouderen," aldus Jan Thijs Leeuwrik Nieborg, voorzitter COC Leiden.

Nieuws

 • geslotensamenwerking.jpg
  20 mei 2019 Algemene Ledenvergadering


  Op maandag 20 mei 2019 vindt er een Algemene Ledenvergadering plaats

 • Bevrijdingsmonument_Noorderplantsoen.JPG
  Dodenherdenking 2019


  COC Leiden herdenkt ook op 4 mei

 • 13221451_1782293148667262_2971897962094201852_n.jpg
  Vacature voor Jong & Out


  Gezocht! Nieuwe Jong en out begeleiders voor de Jong&Out groep van COC Leiden

 • Agenda


  COC Leiden | Langegracht 65 | 071-5220640 | info@cocleiden.nl | Inloggen